Fototips familjebilder bild på en familj

10 fototips till bättre familjebilder!

10 fototips till hur du tar bättre familjebilder!

Önskar du precis som jag att ha fler och bättre familjebilder på din familj? Jag tänkte hjälpa dig på traven med 10 fototips på hur du själv kan ta fler och bättre familjebilder.

Det behöver inte vara så svårt att föreviga sin familj med bra bilder, men det gäller att ha med sig kameran när ni gör något som du vill minnas.

Det är lätt att glömma det vardagliga som faktiskt är kul att spara för framtiden också och inte bara högtiderna som skolavslutningen, studenten och bröllop och födelsedagar.

Fototips Nr. 1. – Fotografera på barnens nivå

Ett av de viktigaste fototipsen tycker jag är att fotografera på barnens nivå, vilken nivå det är beror på åldern på dina barn. Kryper de så skall du också ligga med kameran på golvet.

Står du alltid upp så kommer du alltid att bara fånga bilder på dina barn med pannbenet främst i bilden och de tittar upp på dig.

Så huka dig hellre ned till deras nivå. Du kommer att se stor skillnad i din bild komposition. Vill du läsa mer om bildkomposition?

Fototips bilder
Foto av två skrattande barn i Kungsör

Nr. 2. – Ha kameran tillgänglig

Mitt andra fototips är att se till att alltid ha med dig din digitala kamera, den behöver ligga tillgänglig i hemmet och inte undanstoppad i ett skåp. För då kommer du bara ta fram den vid speciella tillfällen.

Tänk istället att varje dag är ett tillfälle till bra familjebilder. Låt kameran ligga framme på köksbänken redo för nästa bild.

Satsa hellre på att använda din digitala kamera än din telefon, med telefonen är det lätt att bli distraherad av mejl och att den ringer etc. så att det inte blir någon bild tagen. -Men bästa kameran är den man har med sig!

Nr. 3. – Hitta intressanta vinklar och bildkompositioner

Försök att hitta nya intressanta vinklar när du tar bilder på dina barn, ta inte den uppenbara bilden rakt framifrån utan klura lite på vad du ser framför dig.

Mitt fototips är koncentrera dig gärna på detaljer och vad de leker med när du tar bilder. Har de omaka strumpor på sig jackan ut och in ja du fattar. Fotografera det som gör just ditt barn unikt för den här tidsperioden de är i, just nu i sitt liv.

Barnen växer så fort och man glömmer lätt hur det var och barn älskar att titta tillbaka på bilder på dem själva. Så hjälp dem att bevara bilder på deras vardag.

Nr. 4. – Gör det roligt för barnen

Vill du skapa naturliga bilder på dina barn är det viktigt att de har skoj.

Mitt hetaste fototips är att barn har roligt när de gör något de gillar, leker med favorit leksaken, är i lekparken, spelar fotboll ja allt beror ju på ålder på barnen vad de gillar att göra.

Vill du skapa autentiska bilder så behöver du skapa en foto miljö där dina barn trivs, har de eller ni som familj en favorit plats kanske? Jag är ofta med min familj ute vid Ängsö Slott utanför Västerås där trivs vi, och där får vi naturliga bilder i vacker naturmiljö. Så fundera på vart är din familjs smultronställe?

Fototips bilder

Nr. 5. – Tänk på bakgrunden

Fundera på hur din fotomiljö ser ut där du tänker fotografera. Är det något du vet som kan distrahera i bakgrunden. Som te.x. en flaggstång som kan spetta en person om den är precis bakom personen, en stor växt bakom kan göra så att det ser ut som barnen eller du själv har vingar och är på väg bort ur bild.

Nr. 6. – Agera foto regissör

För naturliga bilder är det viktigt att ha skoj. Sätt ingen press på barnen att de måste titta på dig utan låt dem ha skoj men skapa det roliga i en miljö där du vill ha dina bilder tagna, så du får agera regissör. Ge barnen gärna tips på vad de kan leka någonstans och vad de kan leka med. När du väljer leksak tänk på att du väljer en som blir snygg på bild.

Fototips bilder

Nr. 7. – Tips om hur du fotograferar med stor bländaröppning

Det är fint med en suddig bakgrund bakom barnen/familjen. Ett fototips om hur du skapar en suddig bakgrund är genom att använda dig utav en stor bländaröppning, dvs en liten siffra på ditt bländartal. Vilket bländartal som är ditt lägsta är beroende på ditt objektiv. Ju lägre bländartal du använder desto suddigare blir din bakgrund.

Skall du fotografera en grupp är det viktigt att inte ha för lågt bländartal då kommer de som står längst bak i bilden att bli suddiga och det vill vi inte. Har du en grupp på 5 personer kan du med fördel använda bländartal F 4.0 -5.6.

Nr. 8. – Hett fototips är använd fotostativ

Vill du vara med på bild själv så är ett fotostativ super smidigt. Eller ett bord eller sten ja ta det som finns tillgängligt där du är. Du kan antingen sätta din kamera på timer och springa mellan kameran och fotoplatsen eller koppla upp din kamera till din telefon via bluetooth och använd din telefon som avtryckare av din kamera. Tänk på att försöka gömma telefonen i bilden bara.

Du kan så klart även använda en trådlös fjärrkontroll till din digitala kamera det har jag själv gjort flera gånger vid familjefotograferingar. Jag har till och med redigerat bort min arm en gång för att det syntes att jag höll i fjärrutlösaren. Så mitt fototips är göm fjärrutlösaren så slipper du redigera bort dina egna kroppsdelar i dina bilder.

Nr. 9. – Bästa ljuset är vid soluppgång eller solnedgång

Vackraste ljuset är när solen går upp eller precis när den går ned. Solen ger ett varmt vackert ljus då.

Fototips om du skall fotografera inomhus så spelar det inte så stor roll vilken tid på dagen. Men använd dig gärna utav fönsterljus för att ljussätta din familj. Fönster som ligger mot norr brukar man säga är bäst. Mycket för att man inte vill ha för starkt ljus på den man fotograferar. Har du inget fönster mot norr så kan du välja ett annat fönster men placera då familjen och barnen lite längre in i huset/lägenheten så att ljuset inte faller så starkt på dem.

Läs gärna mer här om hur du fotograferar vid solnedgång här.

Fototips bilder
Fotograf ger fototips om siluett bilder

Nr. 10. – Mitt sista fototips är variera ditt ISO-tal

Var inte rädd att variera ditt ISO-tal på din kamera beroende på om du är inomhus eller utomhus. Är du inomhus så behöver du ha en högre siffra på ditt ISO-tal medan om du är utomhus så har du inte det behovet.

Nya digitala kameror är idag så bra även vid höga ISO-tal, och skapar minimalt med brus. Men du kan ha som tumregel att fotografera med så lågt ISO-tal som möjligt.

Fotokurs vi lär oss hela tiden

Det är viktigt att acceptera att vi aldrig är full lärda speciellt i dessa tekniska dagar när frammarchen är så snabb. Så finns det nya saker inom fototekniken att lära sig hela tiden även för mig. Jag älskar att förkovra mig i nya foto tekniker och fotoutrustning.

Är du sugen på att lära dig ta bättre bilder själv så boka gärna in en av mina fotokurser.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA OSS
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

LÄS ÄVEN

Helen Shippey Professionell Fotograf i Västerås och Eskilstuna

Vad är visuell kommunikation?

Kommunicerar alla bilder? Bildkommunikation har idag stort inflytande på oss alla varken vi vill det eller ej. Vi blir matade med bilder hela tiden oavsett vart vi tittar. Så titta

Fotograf och fotomodell in action på ett hustak i Dubai

Vad gör en bra fotograf på jobbet?

Har du en dröm om att bli fotograf? I så fall är den här artikeln något för dig! I dagens värld är fotografering en mycket populär hobby. Men vad gör

tre personer skriver på en white board ute i naturen bildbanks bild för ditt varumärke

Det som skiljer dig från mängden är DU!

Jag visualiserar företag och varumärken! Jag hjälper företag både stora som små med bilder som förstärker deras varumärke. Detta gör jag för att framtidssäkra tillväxten och närvaron i digitala kanaler

Mästarbrev i Fotografyrket

Hur går det till när man tar sitt mästarbrev?

Det finns inget stopp för den kontinuerliga inlärningsprocessen inom fotografi. Det är ett område som kräver att utövare fortsätter att uppdatera sina färdigheter med den senaste tekniken och trenderna. Det

ernie els golfare vid soluppgpng

Fotografera soluppgångar

Vad skall du tänka på när du fotograferar en soluppgång? Det finns en del att tänka på vid fotografering av soluppgångar och det krävs även viss förberedelse. Genom att ta

Fototapet

Fototapet -egen designad

Vill du ha en egen designad fototapet? Är du trött på hur dina väggar ser ut? Visste du att du kan göra egna fototapeter från personliga bilder? -Japp du kan

Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilket är bästa objektivet?

Det finns en uppsjö av olika objektiv på marknaden idag. Men vilket är det bästa objektivet? Ja, det beror så klart på vad du skall fotografera. Det finns inget rätt

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås Eskilstuna

Mentorskap i fotografi

Söker du efter en Mentor i fotografi? Söker du en Mentor för att driva ditt fotograferande till nästa nivå? Jag har, som du kanske är medveten om, under 10 års

polariseringsfilter En man och ett barn fotograferar soluppgången och fångar solflimmer

Jag använder polariseringsfilter

Behöver man ett polariseringsfilter? Du behöver ett polariseringsfilter av två skäl: Det första skälet är att se igenom reflektioner. Detta är faktiskt dess huvudsakliga jobb – att se igenom reflektioner

Utbildad Drönarpilot Västerås Eskilstuna Örebro Helen Shippey Stockholm

Storytelling även kallat bildbank

Stärk ditt varumärke med en egen bildbank Stärk ditt varumärke genom unika bilder. Dina bilder du visar upp berättar vem du och ditt företag är, så ta en funderare på

Profoto A1

Profoto A1 – Ditt portabla ljus

Är Profoto A1 något att ha? Vi har länge använt oss utav Canons egna externa blixtar och de funkar superbra. Men när det kommer till studioblixtar så använder vi märket

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.