EN DAG MED SPORTFOTOGRAFEN

by Helen Shippey
30 views

Här kan dagarna se helt olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som önskas samt vilken sport det gäller. 

Fånga unika golfbilder

Först och främst är det viktigt att man som fotograf tar hänsyn till golfspelet och redan från början har koll på hur golf spelas. 

Det är också en fördel att ha koll på hur banan ser ut för att kunna planera vart man ska stå för att få bästa möjliga bild. 

En del av våra kunder har redan i förväg valt att de vill ha en skyline eller en stor reklamskylt i bilden tillsammans med spelaren. För att uppnå deras önskemål får spelaren följas under spelandet och det gäller att använda rätt objektiv och hitta rätt plats för att det ska bli bäst. Eftersom det inte går att påverka vart spelaren hamnar på banan hamnar de inte alltid där det skulle bli bäst bild, men med rätt planering och erfarenhet går det alltid att få till en bra bild. 

Det är också viktigt att tänka på väderstrecken och ha koll på vart solen står beroende på vad för sorts bilder som ska tas.

Det är även viktigt att tänka på att man som fotograf inte stör golfspelaren. Precis som vi som fotograferar, är de där och gör sitt jobb och vill inte bli störda under deras runda. Därför är det viktigt att man som sportfotograf har koll på hur sporten fungerar och lär sig när det inte stör att fotografera.

Kunskap om golfbanan är väldigt viktig och hjälpsam i planeringen av vart bilden på golfspelaren ska tas. Med erfarenhet lär man sig hur långt spelarna slår och vet på ett ungefär vart de hamnar på exempelvis deras andra slag och man kan då planera för nästa bild.

Erfarenhet och planering

För det mesta följer man flera spelare så det gäller att vara noga och kolla spelschemat när alla spelar, för att beräkna vilka hål det är möjligt att fotografera vid för att lyckas få alla på bild. Det är alltså en del man behöver tänka på för att inte missa något och för att få rätt bild på rätt person som kunden efterfrågar. 

Jag har alltid ett informationsmöte med kunden på morgonen, där jag frågar vad som är viktigast att fokusera på under dagen och vad de önskar dagens bild ska vara. Då vet jag vad jag behöver fokusera på och vad jag ska skapa. 

I slutet av dagen ger jag kunden upp till 10 bilder som de har att välja på med det temat som de önskar. Resterande bilder som jag tar under turneringen levererar jag när turneringen är slut, så kunden enkelt kan titta igenom senare för deras egen användning.

Mina kunder har olika tankar och idéer kring vilka sorters bilder de vill ha på de olika spelarna. 

En del vill ha så man ser reklamen på golfspelarens vänsterarm, en del vill att bakgrunden ska ha företagets sponsorskylt väl synligt och några vill ha en fin naturskön bakgrund bakom spelaren. Det gäller alltså att ha tungan rätt i mun, planera noga och hoppas på att golfspelaren hamnar där du önskar!

Vill du jag skall föreviga ditt event så hör gärna av dig.

/Helen Shippey

Sportfotograf i Västerås!

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är ok med detta, men du kan välja bort det om du vill. Acceptera

Privacy & Cookies Policy