Ek löv med frost på

Fokusera rätt!


Hur fokuserar du rätt i dina bilder?

Hur man fokuserar rätt i sina bilder är en jätte bra fråga. Det enkla svaret är, det beror på vad du vill att den som tittar på din bild skall se först?

Sätt din kameras AF punkt där du vill att man skall börja titta i din bild. Sedan hjälper din bildkomposition den som tittar vart den skall titta härnäst. Läs mer om bildkomposition.

Tankar kring bra bilder.

Om en bild är bra eller dålig är en subjektivt bedömning så egentligen kan ingen göra fel! Eller? Det finns så klart bildkompositions ’regler’ eller skall vi kalla det guider så det inte låter som ett måste, i alla fall dessa guider är för att hjälpa dig på traven med hur du kan tänka när du komponerar en bild. Jag skulle rekommendera dig att bekanta dig med dessa fotoregler/guider så att du med flit gör något annat och inte av en slump.

Vart kommer ljuset ifrån?

Foto betyder ljus. Så att fotografera betyder alltså ”att måla med ljus”

Jag förespråkar till mina fotokurs elever att se vart ljuset kommer ifrån? Ljuset i din bild kommer att göra den bra eller dålig och ljuset kommer även att hjälpa den som tittar i bilden vart man skall fokusera dvs vart de skall titta först.

Ögat har en förmåga att dra sig till kontraster så har du höga kontraster som kanske i en svartvit bild då kommer ögat att dra sig direkt mot där den största kontrasten är mellan svart och vitt. Sedan kan du hjälpa den som tittar på din bild med vart du vill den skall titta genom vilken bländare du använder. Använder du en stor bländare (en liten siffra som tex. F.2.8) så kommer det som inte är i fokus att vara mer suddigt och då kommer ens öga att naturligt falla där det är skarpt. Så är det stor kontrast i ett suddigt område så kommer man att titta där det är fokus i din bild istället i alla fall.

Din kamera håller fokus horisontellt

Det är bra att tänka på att kameran fokuserar horisontellt så har du flera objekt på samma nivå så kommer alla de objekten att vara i fokus, är det däremot lite skillnad i objektens placering bakåt och framåt i bilden så kommer inte allt vara i fokus. Läs lite mer om horisontell fokus.

Kameran fokuserar alltid horisontellt oavsett hur du håller din kamera, dvs om du håller den i porträtt eller i landskaps fattning.

Fokusera rätt i dina bilder
Här är alla trådrullar i fokus för att de är placerade på en rad horisontellt. Bländare F. 2.5 Slutartid 1/80 sek. ISO 1,000
Fokusera rätt i dina bilder
Här är fokus på den främsta trådrullen de andra är lite mer suddiga för att de står bakom. Bländare F. 2.5 Slutartid 1/80 sek. ISO 1,000

Vad är viktigt i din bild?

Klura på vad som är viktigt i din bild och det kommer att besluta vart du sätter ditt fokus i din bild.

Innan du tar en bild ställ dig några frågor; – Varför tar jag den här bilden? Vad är intressant med den? Vad vill jag förmedla med bilden?

Svaren på dessa frågor kommer mynna ut i vad som är rätt fokus för din bild!

Det finns så klart lite håll regler på hur du bör fokusera när du tar inredningsbilder.

Fotokurser

Känner du att du vill förkovra dig lite mer i fotografering så häng gärna med på en av mina fotokurser antingen i grupp eller boka en privatlektion.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

LÄS ÄVEN

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.