Ek löv med frost på

Fokusera rätt!


Hur fokuserar du rätt i dina bilder?

Hur man fokuserar rätt i sina bilder är en jätte bra fråga. Det enkla svaret är, det beror på vad du vill att den som tittar på din bild skall se först?

Sätt din kameras AF punkt där du vill att man skall börja titta i din bild. Sedan hjälper din bildkomposition den som tittar vart den skall titta härnäst. Läs mer om bildkomposition.

Tankar kring bra bilder.

Om en bild är bra eller dålig är en subjektivt bedömning så egentligen kan ingen göra fel! Eller? Det finns så klart bildkompositions ‘regler’ eller skall vi kalla det guider så det inte låter som ett måste, i alla fall dessa guider är för att hjälpa dig på traven med hur du kan tänka när du komponerar en bild. Jag skulle rekommendera dig att bekanta dig med dessa fotoregler/guider så att du med flit gör något annat och inte av en slump.

Vart kommer ljuset ifrån?

Foto betyder ljus. Så att fotografera betyder alltså ”att måla med ljus”

Jag förespråkar till mina fotokurs elever att se vart ljuset kommer ifrån? Ljuset i din bild kommer att göra den bra eller dålig och ljuset kommer även att hjälpa den som tittar i bilden vart man skall fokusera dvs vart de skall titta först.

Ögat har en förmåga att dra sig till kontraster så har du höga kontraster som kanske i en svartvit bild då kommer ögat att dra sig direkt mot där den största kontrasten är mellan svart och vitt. Sedan kan du hjälpa den som tittar på din bild med vart du vill den skall titta genom vilken bländare du använder. Använder du en stor bländare (en liten siffra som tex. F.2.8) så kommer det som inte är i fokus att vara mer suddigt och då kommer ens öga att naturligt falla där det är skarpt. Så är det stor kontrast i ett suddigt område så kommer man att titta där det är fokus i din bild istället i alla fall.

Din kamera håller fokus horisontellt

Det är bra att tänka på att kameran fokuserar horisontellt så har du flera objekt på samma nivå så kommer alla de objekten att vara i fokus, är det däremot lite skillnad i objektens placering bakåt och framåt i bilden så kommer inte allt vara i fokus. Läs lite mer om horisontell fokus.

Kameran fokuserar alltid horisontellt oavsett hur du håller din kamera, dvs om du håller den i porträtt eller i landskaps fattning.

Fokusera rätt i dina bilder
Här är alla trådrullar i fokus för att de är placerade på en rad horisontellt. Bländare F. 2.5 Slutartid 1/80 sek. ISO 1,000
Fokusera rätt i dina bilder
Här är fokus på den främsta trådrullen de andra är lite mer suddiga för att de står bakom. Bländare F. 2.5 Slutartid 1/80 sek. ISO 1,000

Vad är viktigt i din bild?

Klura på vad som är viktigt i din bild och det kommer att besluta vart du sätter ditt fokus i din bild.

Innan du tar en bild ställ dig några frågor; – Varför tar jag den här bilden? Vad är intressant med den? Vad vill jag förmedla med bilden?

Svaren på dessa frågor kommer mynna ut i vad som är rätt fokus för din bild!

Det finns så klart lite håll regler på hur du bör fokusera när du tar inredningsbilder.

Fotokurser

Känner du att du vill förkovra dig lite mer i fotografering så häng gärna med på en av mina fotokurser antingen i grupp eller boka en privatlektion.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Fotokurs för privatpersoner i Västerås Fotoutbildning

Fotokurs för alla

Fotokurs för alla Jag som är fotograf Helen Shippey utformar alltid mina fotokurser utefter vad kursdeltagarnas behov är. Därför kan du delta oavsett din fotokunskaps nivå. Jag kommer att hjälpa dig

Foto-workshop kvällsfotografering

Foto-workshop 28 Mars 2020

Foto-workshop med fokus på kvällsfotografering! Det är dags för en foto-workshop där vi fokuserar på kvällsfotografering. Jag älskar att fånga ljuset i mörkret så att säga. Häng med mig på

Helen Shippey Professionell fotograf gesällbrev Västerås Eskilstuna

Mentorskap i fotografi

Söker du efter en Mentor i fotografi? Söker du en Mentor för att driva ditt fotograferande till nästa nivå? Jag har, som du kanske är medveten om, under 10 års

Referenser fotograf i västerås och mälardalen

Företagsfotograferingar i Västerås

Hjälper företag i Västerås med talande bilder Jag har fotograferat i 15 års tid och har under min tid fotograferat många olika branscher och privatpersoner. Det som gör mig allra

Golf spelaren Henrik Stenson i Dubai på en golfbana

En dag med sportfotografen

Som sportfotograf kan dagarna se väldigt olika ut Som sportfotograf kan dagarna se mycket olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som

7 Trender inom foto 2021

Vad är bildkomposition?

  Bildkomposition handlar om hur din bild är uppbyggd dvs. komponerad. Hur du kommer hem med Pang bilden varje gång! Har du kommit hem från en att ha tagit lite

Detalj bild på en elstolpe

Skapa intressanta bilder

Hur skapar man intressanta bilder? Vad som gör en bild intressant är väldigt subjektivt och det är väldigt lätt att följa med strömmen istället för att gå sin egen väg.

Gyllene snittet

Lär dig grunderna i bildkomposition

Lär dig grunderna i bildkomposition Oavsett om du gör det medvetet eller inte så fattar du en mängd olika beslut gällande din bildkomposition av din bild varje gång du fotograferar.

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.