Profilbild på Fredrik Bertilsson Shippey Fotograf Västerås Köping

Guide för bättre porträttfotografering

Vad ska man egentligen tänka på vid en porträttfotografering? 

I ett porträtt ska personen vara i fokus och både bakgrund, kläder samt ljus ska samspela för att framhäva personen i bilden. Ett porträttfoto kan användas i olika sammanhang, vilket är viktigt att ha i åtanke vid val av ljussättning och fotoplats. I detta blogginlägg har jag sammanställt mina bästa tips för hur du lyckas med porträttfotografering.

Visste du att jag även fotograferar porträtt av djur? Läs mer i blogginlägget lyckas med djurfotografering så ser du hur det brukar gå till och boka mig för att boka in en tid för din porträttfotografering.

 

porträttfotografering porträtt

 

Välja kläder inför porträttfotografering

Ett porträtt på linkedin eller på cv:et är det som ger första intryck till flera potentiella arbetsgivare vilket innebär att kläderna ska väljas med omsorg.

När jag fotograferar porträttfotografi till olika jobbsammanhang brukar jag rekommendera dem som ska fotograferas att välja kläder utifrån hur de klär sig i vanliga fall på jobbet. Kläderna ska vara presentabla och få personen att känna sig självsäker då detta kommer resultera i ett naturligt och professionellt porträtt.

Jag brukar även rekommendera att undvika alltför färgstarka kulörer och skrikiga mönster då kläderna lätt kan ta överhand. Det är dock inte meningen att man ska förändra personen utan istället försöka hitta en twist så att kläderna framhäver samtidigt som de ger ett personligt intryck. Det är väldigt viktigt att ett porträtt speglar personen ifråga så att bilden stämmer överens vid exempelvis en arbetsintervju.

 

porträttfotografering porträtt
Fotograferat på Steam Hotell i Västerås ii ett av deras fina konferensrum.

 

Att tänka på vid val av bakgrund

Med hjälp av bakgrunden kan du förändra stämningen i bilden, välj därför bakgrund utifrån vilket sammanhang porträttfotot ska användas till. 

Bakgrunden ska framhäva personen på ett naturligt sätt och därför bör den vara balanserad med behagliga kontraster. Det får gärna finnas detaljer och färg i bakgrunden men den ska vara fri från störande moment som stjäl uppmärksamheten. Om du vill att porträttet ska ha en suddig bakgrund ska du använda en stor bländare, det vill säga en liten siffra. Ifall du vill få med en företagslogga i bakgrunden så ska du istället använda dig utav en högre siffra.

 

Att tänka på vid profilbilds fotografering

När du ska fotografera porträtt till en LinkedIn profilbild eller ett cv kan du med fördel använda dig av en enfärgad, diskret vägg så att all uppmärksamhet naturligt riktas på personen i bilden. Fotografera även på ett närmare avstånd då fokuset ska vara på ansiktet.

Gällande ansiktsuttryck så bör personen ha ett tilltalande ansiktsuttryck så att man när man tittar på bilden vill ta kontakt med personen. Spelar ingen roll om profilbilden är för att attrahera en ny arbetsgivare eller en ny kund.

porträttfotografering porträtt
Fotograferat utanför Steam Hotell i Västerås

 

Ljussättning vid porträttfotografering

Rätt ljussättning är oerhört viktig när det kommer till porträttfotografering och är ofta helt avgörande om det blir en bra bild eller inte. 

 

Vanligaste misstaget vid porträttfotografering

Ett vanligt förekommande misstag är att endast arrangera ljussättning framifrån och inget alls bakom personen.

Genom att tillföra ljus bakom personen skapas vad som en del kallar hårljus, det hjälper till att separera personen från bakgrunden. Det framhäver personen på ett snyggt sätt samt separerar personen från bakgrunden.

 

Porträttfotografering utomhus

När du fotograferar porträtt utomhus kan du få fantastiska bilder med hjälp av det naturliga ljuset men det kan även vara svårt att hitta en bra plats som ger rätt ljusförhållanden.

Du bör  undvika ett alltför skarpt solljus då det kan få personen att behöva kisa med ögonen för att se samt skapar skarpa skuggor i ansiktet. Försök istället att leta upp ett ”mjukt ljus” vilket blir lättare senare på kvällen när det är golden hour. I inlägget fotografera i befintligt ljus får du fler handfasta tips på vad mer du kan tänka på.

 

Boka en porträttfotografering

Känner du att du behöver nya porträtt? Jag hjälper dig gärna med att skapa passande porträtt och verksamhetsbilder till dig. Boka in en kostnadsfri konsultation så ser vi vilken sorts fotografering som du har behov utav.

KONTAKTA SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf baserad i Västerås som även reser runt i Sverige och övriga världen på olika fotouppdrag i sin Dethleff husbil.

porträttfotografering porträtt
Fotograferat på Steam Hotell i Västerås i ett av deras fina konferensrum med Mälaren i bakgrunden.

 

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

LÄS ÄVEN

Gyllene snittet

Lär dig grunderna i bildkomposition

Lär dig grunderna i bildkomposition Oavsett om du gör det medvetet eller inte så fattar du en mängd olika beslut gällande din bildkomposition av din bild varje gång du fotograferar.

Fototips om hur du fotar fyrverkerier

Hur tar man bilder på fyrverkeri?

Jag får ofta frågan runt nyår av människor runt omkring mig som är fotointresserade. Hur tar jag kort på fyrverkerierna på Nyårs afton? Det tänkte jag tipsa dig om här.

Fototips Porträtt på ett barn

Fototips- Låt det regna inomhus

Här kommer fototips om hur du får det att regna Tänkte ge dig mitt fototips om hur du får det att regna inomhus. Vi vill så klart inte ha hål

Profoto A1

Profoto A1 – Ditt portabla ljus

Är Profoto A1 något att ha? Vi har länge använt oss utav Canons egna externa blixtar och de funkar superbra. Men när det kommer till studioblixtar så använder vi märket

Solrosfält fotograferad med drönare

Behöver man använda ett UV filter?

Jag fick tips om UV filter Är UV filter något att ha på sitt objektiv? När jag började fotografera så fick jag tips från andra fotografer att man skulle ha

polariseringsfilter En man och ett barn fotograferar soluppgången och fångar solflimmer

Jag använder polariseringsfilter

Behöver man ett polariseringsfilter? Du behöver ett polariseringsfilter av två skäl: Det första skälet är att se igenom reflektioner. Detta är faktiskt dess huvudsakliga jobb – att se igenom reflektioner

Drönare

Vart får man flyga drönare?

För att få flyga drönare i Sverige och i Europa krävs det dels ett drönarkörkort men du behöver också ha koll på en rad andra delar som gör flygningen säker

Fototapet

Fototapet -egen designad

Vill du ha en egen designad fototapet? Är du trött på hur dina väggar ser ut? Visste du att du kan göra egna fototapeter från personliga bilder? -Japp du kan

två tjejer som fotograferar

Skräddarsydda fotokurser för företag

Är du kommunikatör på ditt jobb? Jag vet att arbete som kommunikatör, PR och Informatör även innehåller mycket arbete med bilder. Det ökade informationsflöde som finns kräver massor av olika

Fibonacci spiral

Vad är bildkomposition?

  Bildkomposition handlar om hur din bild är uppbyggd dvs. komponerad. Hur du kommer hem med Pang bilden varje gång! Har du kommit hem från en att ha tagit lite

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.