Guide för bättre porträttfotografier

Guide för bättre porträttfotografier

Vad ska man egentligen tänka på vid en porträttfotografering? 

I ett porträtt ska personen vara i fokus och både bakgrund, kläder samt ljus ska samspela för att framhäva personen i bilden. Ett porträttfoto kan användas i olika sammanhang, vilket är viktigt att ha i åtanke vid val av ljussättning och fotoplats. I detta blogginlägg har jag sammanställt mina bästa tips för hur du lyckas med porträttfotografering.

Visste du att jag även fotograferar porträtt av djur? Läs mer i blogginlägget lyckas med djurfotografering hur det brukar gå till och kontakta mig här för att boka in en tid!

Porträtt av kille vid Mälaren

Välja kläder inför porträttfotografering

Ett porträtt på linkedin eller på cv:et är det som ger första intryck till flera potentiella arbetsgivare vilket innebär att kläderna ska väljas med omsorg. När jag fotograferar porträttfotografi till olika jobbsammanhang brukar jag rekommendera dem som ska fotograferas att välja kläder utifrån hur de klär sig i vanliga fall på jobbet. Kläderna ska vara presentabla och få personen att känna sig självsäker då detta kommer resultera i ett naturligt och professionellt porträtt.

Jag brukar även rekommendera att undvika alltför färgstarka kulörer och skrikiga mönster då kläderna lätt kan ta överhand. Det är dock inte meningen att man ska förändra personen utan istället försöka hitta en twist så att kläderna framhäver samtidigt som de ger ett personligt intryck. Det är väldigt viktigt att ett porträtt speglar personen ifråga så att bilden stämmer överens vid exempelvis en arbetsintervju.

Kille sittandes vid svart bord med en svart iphone i handen
Fotograferat på Steam Hotell i Västerås ii ett av deras fina konferensrum.

Att tänka på vid val av bakgrund

Med hjälp av bakgrunden kan du förändra stämningen i bilden, välj därför bakgrund utifrån vilket sammanhang porträttfotot ska användas till. 

Bakgrunden ska framhäva personen på ett naturligt sätt och därför bör den vara balanserad med behagliga kontraster. Det får gärna finnas detaljer och färg i bakgrunden men den ska vara fri från störande moment som stjäl uppmärksamheten. Om du vill att porträttet ska ha en suddig bakgrund ska du använda en stor bländare, det vill säga en liten siffra. Ifall du vill få med en företagslogga i bakgrunden så ska du istället använda dig utav en högre siffra.

När du ska fotografera porträtt till en linkedin profil eller ett cv bör du använda dig av en enfärgad, diskret vägg så att all uppmärksamhet naturligt riktas på personen i bilden. Fotografera även på ett närmare avstånd då fokuset ska vara på ansiktet.

Porträtt av kille vid en rostig bakgrund
Fotograferat utanför Steam Hotell i Västerås

Ljussättning vid porträttfotografering

Rätt ljussättning är oerhört viktig när det kommer till porträttfotografering och kan vara helt avgörande om det blir en bra bild eller inte. 

Ett vanligt förekommande misstag är att endast arrangera ljussättning framifrån och inget alls bakom personen. Genom att tillföra lite ljus bakom personen skapas ett hårljus som hjälper till att separera personen från bakgrunden och på sätt framhävs personen från bakgrunden.

När du fotograferar porträtt utomhus kan du få fantastiska bilder med hjälp av det naturliga ljuset men det kan även vara svårt att hitta en bra plats som ger rätt ljusförhållanden. Du bör  undvika ett alltför skarpt solljus då det kan få personen att behöva kisa med ögonen för att se samt skapa skarpa skuggor i ansiktet. Försök istället att leta upp ett ”mjukt ljus” vilket blir lättare senare på kvällen när det är golden hour. I inlägget fotografera i befintligt ljus får du fler handfasta tips på vad mer du kan tänka på.

Känner du att du behöver nya porträtt? Hör gärna av dig till mig så bokar vi in en kostnadsfri konsultation.

/Helen Shippey

Fotograf i Västerås!

Porträtt av kille vid ett blädderblock
Fotograferat på Steam Hotell i Västerås ii ett av deras fina konferensrum med Mälaren i bakgrunden.

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey håller i Canon kamera och ler

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem