Mästarbrev i Fotografyrket

Helen Shippey har blivit tilldelad Mästarbrev i fotografyrket

Sedan tidigare har Helen Gesällbrev men har nu också blivit tilldelad Mästarbrev inom fotografyrket som är landets finaste utmärkelse för fotografer.

 

Mästarbrev är Sveriges finaste utmärkelse för hantverkare.

Mästarbrev i fotografyrket är den finaste och högsta utmärkelsen en fotograf kan få i Sverige, underställt Mästarbrevet finner du Gesällbrevet. Genom att anlita en hantverkare, i Helen’s fall en fotograf med mästarbrev är en trygghet för kunden för mästarbrevet är ett bevis på yrkesskicklighet.

 

Kan vem som helst ta Mästarbrev i fotografyrket?

Det krävs mycket kunskap och erfarenhet för att kunna få Mästarbrev och det tar ganska lång tid eftersom kunskapen testas under en längre tid och inom en rad olika fotografi genrer. Två viktiga kriterier är att du måste vara 100% yrkesverksam som fotograf och du behöver också ha 10 års yrkeserfarenhet för att kunna få gå mästarbrev utbildningen.

 

Mästarbrev i fotografi

 

Helen, hur känns det att motta Mästarbrev i fotografi? 

Det är ett väldigt fint kvitto på att min yrkesskicklighet inom ett hantverk, för mig då inom fotografi och jag känner mig otroligt glad över att vara 1 av dom 41 stycken i Sverige som får ta emot utmärkelsen som Mästarbrevet är.

 

Hur gick det till när du mottog brevet?

Jag valde att ta emot utmärkelsen lokalt i Västerås på Västerås Slott av Västmanlands Landshövding eftersom det är här jag är verksam fotograf. Jag var upp till blå hallen i Stockholm och mottog mitt Gesällbrev men den här gången kändes det passande att välja Västerås. Jag och de andra gesällbrev och mästarbrevs mottagarna fick ta emot våra respektive hantverks brev den 24 November 2021 på Västerås slott, över en trevlig lunch med Västmanlands landshövding, jag hade med mig min mamma så hon fick vara med och fira med mig på Västerås slott.

Mastarbrev logga

 

Hur går det egentligen till att få ett Mästarbrev?

Man kan säga att det är en rätt lång process med flera underkategorier som ligger till grund för att man ska kunna ansöka om att få avlägga proven till Mästarbrev i fotografi. Dels ska man vara 100% verksam fotograf och inte ha det som en bisyssla och ha relevanta fotokunskaper samt ha erfarenhet från fotografyrket med minst tre verksamma år, varav två år får räknas från fotografutbildning.

 

Först Gesällbrev inom fotografi

Den första delen i processen är att ta Gesällprov, vilket kan avläggas efter minst 4 500 timmars dokumenterad utbildning/erfarenhet i yrket eller motsvarande av branschen validerade kunskaper. Av det totala antalet timmar skall minst 1760 timmar vara som yrkesverksam. Bedömningen sker en gång per år av Fotografernas Yrkesnämnd (FYN). 

 

Behöver vara yrkesverksam inom fotografiyrket

Först efter ytterligare 6 års yrkesverksamhet kan man ansöka om att avlägga proven till Mästarbrevet, som är en teoretisk distans utbildning via Leksands Folkhögskola, Det första tillfället är fysiskt då alla som går Mästarutbildningen den terminen måste vara på plats över en helg vilket är skoj. En Mästare för just fotografyrket måsta ha minst 10 års utbildning och praktik för att kunna påbörja processen för att bli Mästare inom sitt fotohantverk. Det är också därför det är en så fin utmärkelse.

 

Här kan du läsa om Helen Shippey på Magasin24

Mästarbrev i fotografyrket

https://magazin24.se/vastmanland/vastra-malardalen/koping/helen-shippey-tar-nytt-steg-pa-karriarstegen/?fbclid=IwAR2lqdvSfD5BC7NQDkBtbRXEm5MDreV6J9ZzhzgtHQS_yZn90Ej5p2c_C_Y

 

Läst gärna om Helens resa till Gesällbrev inom Fotografi och hur du ansöker om gesällbrev som fotograf.

Gå en fotokurs själv

Är du sugen på att lära dig ta bättre bilder själv så varför inte ta och kolla in Helen’s egna fotokurser.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

LÄS ÄVEN

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.