UAS pilot tjej som styr en drönare

Hur blir jag drönarpilot?

Jag tänkte berätta för dig i några korta steg hur du blir drönarpilot i Sverige men ditt drönarkort gäller över hela Europa.

 

Som drönarpilot i Sverige & EU behöver du ta drönarkort.

Är du intresserad av att flyga drönare i Sverige eller i övriga EU?

Om du vill bli drönarpilot så måste du ha ett drönarkort en del kallar det för drönarkörkort men det är inte helt korrekt men innebörden är densamma ett körkort för att få flyga med din drönare.

 

Inget drönarkort för DJI Mini 2 men Operatörs ID

Väger din drönare mindre än 250g så behöver du inget drönarkort men ett operatörs ID för din drönare är ändå ett måst att ha. Du ansöker om operatörsid hos Transportstyrelsen.

Det har alltid funnits ett regelverk för drönare i Sverige men nu har vi ett gemensamt regelverk för alla EU medlemsländer. Vilket bör underlätta när du reser inom EU med din drönare och skall flyga.

Jag har haft med min drönare till Spanien innan dessa drönar regler trädde i kraft, vi flög väldigt lite, för där vi var så var det en NATO bas rätt nära så vi fick typ inte köra på många ställen alls. Så blev inte många drönar flygningar under den resan.

Det är samma regler även om vi åker tillbaka idag till samma platser så det har inte ändrats eftersom Nato basen ligger kvar. Så håll koll på vart du får flyga och inte för bara för att du har ett drönarkort är det fortfarande många andra regler att förhålla sig till.

 

Gemensamma drönar regler för alla EU medlemsländer.

De nya drönarkorten skall säkerställa att alla som flyger en drönare vet vad de gör och vilka risker det finns med att flyga en drönare. För det finns stora risker med att flyga drönare, ju större och tyngre drönaren är desto större risk finns det att någon blir skadad om den skulle sluta flyga.

Visste du te.x. att man kan dö av en drönare som faller från bara 5-6 meters höjd fast du har bygghjälm på dig? Tänk dig då om du är uppe och flyger på 120 meters höjd och något skulle hända som gör att den dimper ned i backen.

Nya drönar regler från och med januari 2021 som gäller för hela Europa.

 

Drönaroperatör och Fjärrpilot

Vad är då en drönaroperatör? Jo han/hon ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt och att fjärrpiloten som utför flygningen har rätt kompetens för drönar flygningen. Drönaroperatör kan vara ett företag eller en organisation som ansvarar för flera fjärrpiloter.

Fjärrpiloten är den som flyger drönaren. Fjärrpiloten behöver ta drönarkort för den kategori som dess drönare hamnar i. Fjärrpiloten och drönaroperatören kan vara samma person, men behöver inte vara det.

 

Kör du utan att registrera din drönare begår du ett lagbrott. Berättar Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen han jämför det som att köra bil utan registreringsskylt.

 

Utbildning för drönarkort A1 och A3

För att ta drönarkort A1 och A3, det är samma utbildning och prov så du får båda de korten genom att svara på 40 frågor allt sker online. Du har 24 timmar på dig att besvara på frågorna så du behöver inte känna någon stress inför provet, utan ta dig tid att läsa igenom frågorna så att du förstår vad de frågar efter.

Det är alltid 4 svarsalternativ att välja mellan och bara ett är rätt. Men som sagt läs igenom frågan så att du inte svarar fel för att du slarvade och missförstod frågan.

Du behöver ha kunskap om:

-Flygsäkerhet

-Luftrumsrestriktioner

-Luftfartsregleringar

-Operativa förfaranden

-Allmän kunskap om drönarsystem

-Försäkringar

-Luftfarsskydd

-Skydd av personlig integritet och personuppgifter

-Begränsningar av människans prestationsförmåga

Du har 24 timmar på dig att göra provet priset är 130kr och giltigheten är i 5 år på ditt drönarkort

Du kan göra omprov om du blir underkänd och priset blir billigare för omprov ca 50kr för ett omprov. Det finns ingen begränsning för hur många gånger du kan göra omprov.

Drönarkortet utfärdas digitalt och du behöver kunna visa upp det som bevis ifall någon skulle fråga dig när du är ute och flyger. Du kan spara ned det i din telefon så att du alltid har det med dig ifall du inte kommer åt internet tex.

Drönarkort  certifikat

 

A2 utbildning

I drönarkortsutbildningen för A2 går de in lite djupare på följande områden:

-Meterologi

-Tekniska och operativa åtgärder minimera riskerna på marken

-Drönare flygprestanda

-Genomförande av praktiska flygningar (Självdeklaration). Du behöver även göra vissa praktiska övningar som du själv deklarerar om du har gjort dem eller inte så ingen som kollar dig där. Men för din egna skull är det ju bra att utföra hela utbildningen.

Det är totalt 30 frågor du skall svara på och det är samma princip som för A1och A3 att det är 4 svarsalternativ och bara ett som är rätt.

Drönarkort certifikat

 

Här är två videoinspelningar med ännu mer information om just drönarkortet och vad de nya reglerna innebär för oss som är yrkesverksamma med drönare. Så kolla gärna in dem det är Swedron som har ordnat dem, vilket är mycket bra och tacksamt för oss alla som har många frågor speciellt så här i början av en ny regel.

Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen förklarar i filmen nedan de nya drönarreglerna som började gälla den 1 januari 2021. 

Vill du fortfarande bli drönarpilot?

Då tycker jag du skall ta drönar kortet direkt du kommer inte att ångra dig. Det är verkligen super kul att flyga drönare, jag önskar varje minut utav det. Du kan läsa lite mer här om vart man får flyga drönare det är alltid bra och viktigt att hålla koll på.

Fotograf Helen Shippey är drönarpilot, UAS Pilot och reser runt i sin Dethleff husbil och utför olika fotouppdrag runt om i hela Sverige.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

LÄS ÄVEN

Fototips en dinosaurie leksak i hårgele

Fototips för dåligt väder!

Fototips för regnigt väder! Tänkte ge dig lite tips på ett roligt fotoprojekt du kan göra hemma när regnet bara faller ner utanför fönstret som inte kräver någon dyr fotoutrustning.

Fotograf Helen Shippey med en fotomodell

Varför gesällbrev i fotografyrket?

Nu har jag gesällbrev i fotografyrket? Jag vill ta Gesällbrev samt Mästarbrev i fotografyrket för att kunna visa för mina kunder att jag har rätt kompetens för att hjälpa dem på allra bästa sätt med att

Referenser fotograf i västerås och mälardalen

Företagsfotograferingar i Västerås

Hjälper företag i Västerås med talande bilder Jag har fotograferat i 13 års tid och har under min tid fotograferat många olika branscher och privatpersoner. Det som gör mig allra

Kvinna på en äng i Sverige

Fotografera i befintligt ljus

Styrkan med befintligt ljus Att använda sig utav naturligt ljus vid fotografering blir väldigt vackert. Det finns dock en del utmaningar och därför vill jag dela med mig utav min

Fototips om hur du fotar fyrverkerier

Hur tar man bilder på fyrverkeri?

Jag får ofta frågan runt nyår av människor runt omkring mig som är fotointresserade. Hur tar jag kort på fyrverkerierna på Nyårs afton? Det tänkte jag tipsa dig om här.

Golf spelaren Henrik Stenson i Dubai på en golfbana

En dag med sportfotografen

Som sportfotograf kan dagarna se väldigt olika ut Som sportfotograf kan dagarna se mycket olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som

Fotokurs Kvinna med kamera i handen

Fotokurs- privatlektioner

Privat fotokurs i Västerås Vill du lära dig hantera din digitala systemkamera bättre? Funderar på vad bildkomposition är? Kanske vill du lära dig fotografera människor, natur och/eller landskaps bilder? Kolla

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.