UAS pilot tjej som styr en drönare

Hur blir jag drönarpilot?

Jag tänkte berätta för dig i några korta steg hur du blir drönarpilot i Sverige men ditt drönarkort gäller över hela Europa.

 

Som drönarpilot i Sverige & EU behöver du ta drönarkort.

Är du intresserad av att flyga drönare i Sverige eller i övriga EU?

Om du vill bli drönarpilot så måste du ha ett drönarkort en del kallar det för drönarkörkort men det är inte helt korrekt men innebörden är densamma ett körkort för att få flyga med din drönare.

 

Inget drönarkort för DJI Mini 2 men Operatörs ID

Väger din drönare mindre än 250g så behöver du inget drönarkort men ett operatörs ID för din drönare är ändå ett måst att ha. Du ansöker om operatörsid hos Transportstyrelsen.

Det har alltid funnits ett regelverk för drönare i Sverige men nu har vi ett gemensamt regelverk för alla EU medlemsländer. Vilket bör underlätta när du reser inom EU med din drönare och skall flyga.

Jag har haft med min drönare till Spanien innan dessa drönar regler trädde i kraft, vi flög väldigt lite, för där vi var så var det en NATO bas rätt nära så vi fick typ inte köra på många ställen alls. Så blev inte många drönar flygningar under den resan.

Det är samma regler även om vi åker tillbaka idag till samma platser så det har inte ändrats eftersom Nato basen ligger kvar. Så håll koll på vart du får flyga och inte för bara för att du har ett drönarkort är det fortfarande många andra regler att förhålla sig till.

 

Gemensamma drönar regler för alla EU medlemsländer.

De nya drönarkorten skall säkerställa att alla som flyger en drönare vet vad de gör och vilka risker det finns med att flyga en drönare. För det finns stora risker med att flyga drönare, ju större och tyngre drönaren är desto större risk finns det att någon blir skadad om den skulle sluta flyga.

Visste du te.x. att man kan dö av en drönare som faller från bara 5-6 meters höjd fast du har bygghjälm på dig? Tänk dig då om du är uppe och flyger på 120 meters höjd och något skulle hända som gör att den dimper ned i backen.

Nya drönar regler från och med januari 2021 som gäller för hela Europa.

 

Drönaroperatör och Fjärrpilot

Vad är då en drönaroperatör? Jo han/hon ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt och att fjärrpiloten som utför flygningen har rätt kompetens för drönar flygningen. Drönaroperatör kan vara ett företag eller en organisation som ansvarar för flera fjärrpiloter.

Fjärrpiloten är den som flyger drönaren. Fjärrpiloten behöver ta drönarkort för den kategori som dess drönare hamnar i. Fjärrpiloten och drönaroperatören kan vara samma person, men behöver inte vara det.

 

Kör du utan att registrera din drönare begår du ett lagbrott. Berättar Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen han jämför det som att köra bil utan registreringsskylt.

 

Utbildning för drönarkort A1 och A3

För att ta drönarkort A1 och A3, det är samma utbildning och prov så du får båda de korten genom att svara på 40 frågor allt sker online. Du har 24 timmar på dig att besvara på frågorna så du behöver inte känna någon stress inför provet, utan ta dig tid att läsa igenom frågorna så att du förstår vad de frågar efter.

Det är alltid 4 svarsalternativ att välja mellan och bara ett är rätt. Men som sagt läs igenom frågan så att du inte svarar fel för att du slarvade och missförstod frågan.

Du behöver ha kunskap om:

-Flygsäkerhet

-Luftrumsrestriktioner

-Luftfartsregleringar

-Operativa förfaranden

-Allmän kunskap om drönarsystem

-Försäkringar

-Luftfarsskydd

-Skydd av personlig integritet och personuppgifter

-Begränsningar av människans prestationsförmåga

Du har 24 timmar på dig att göra provet priset är 130kr och giltigheten är i 5 år på ditt drönarkort

Du kan göra omprov om du blir underkänd och priset blir billigare för omprov ca 50kr för ett omprov. Det finns ingen begränsning för hur många gånger du kan göra omprov.

Drönarkortet utfärdas digitalt och du behöver kunna visa upp det som bevis ifall någon skulle fråga dig när du är ute och flyger. Du kan spara ned det i din telefon så att du alltid har det med dig ifall du inte kommer åt internet tex.

Drönarkort  certifikat

 

A2 utbildning

I drönarkortsutbildningen för A2 går de in lite djupare på följande områden:

-Meterologi

-Tekniska och operativa åtgärder minimera riskerna på marken

-Drönare flygprestanda

-Genomförande av praktiska flygningar (Självdeklaration). Du behöver även göra vissa praktiska övningar som du själv deklarerar om du har gjort dem eller inte så ingen som kollar dig där. Men för din egna skull är det ju bra att utföra hela utbildningen.

Det är totalt 30 frågor du skall svara på och det är samma princip som för A1och A3 att det är 4 svarsalternativ och bara ett som är rätt.

Drönarkort certifikat

 

Här är två videoinspelningar med ännu mer information om just drönarkortet och vad de nya reglerna innebär för oss som är yrkesverksamma med drönare. Så kolla gärna in dem det är Swedron som har ordnat dem, vilket är mycket bra och tacksamt för oss alla som har många frågor speciellt så här i början av en ny regel.

Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen förklarar i filmen nedan de nya drönarreglerna som började gälla den 1 januari 2021. 

Vill du fortfarande bli drönarpilot?

Då tycker jag du skall ta drönar kortet direkt du kommer inte att ångra dig. Det är verkligen super kul att flyga drönare, jag önskar varje minut utav det. Du kan läsa lite mer här om vart man får flyga drönare det är alltid bra och viktigt att hålla koll på.

Fotograf Helen Shippey är drönarpilot, UAS Pilot och reser runt i sin Dethleff husbil och utför olika fotouppdrag runt om i hela Sverige.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

LÄS ÄVEN

Företagsfotograf Västerås Helen Shippey Företag Fotograf Verksamhetsbilder

Varför anlita en professionell fotograf?

Varför skall man anlita en professionell fotograf? I dagens inlägg skall jag beskriva lite om anledningarna till och fördelarna med att anlita en professionell fotograf. Begreppet professionell och professionalism beskrivs

Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder? Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder! I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten

PGA Golf spelare går på en golf bana sportfotografering

Vikten av rätt bilder för företag!

Det är viktigt med rätt bilder! Vikten av rätt bilder är avgörande för dig som företag. Som företag är det viktigt att synas på sociala medier för att bland annat

Detalj bild på en elstolpe

Skapa intressanta bilder

Hur skapar man intressanta bilder? Vad som gör en bild intressant är väldigt subjektivt och det är väldigt lätt att följa med strömmen istället för att gå sin egen väg.

Rally fotografering i skogen

Utmaningen med rallyfotografering

Vilka kamera inställningar för rallyfotografering? Rallyfotografering är super kul sommar som vinter, det är bara din klädsel som varierar. Att fotografera race, rally och rallytävlingar är inte alltid guld och

Drönar ny

Drönarfotografering/filmning

Söker du en drönarpilot? Letar du efter en drönarpilot i Västerås och Västra Mälardalen? Då har du hittat rätt. Jag finns tillgänglig för olika drönar uppdrag både inom stillbilds fotografering

Tidningsomslag på President Donald Trump

Tidningsomslag med Donald Trump

Fotograferade för ett tidningsomslag med Donald Trump Jag fick uppdraget att fotografera en presskonferens där Donald Trump skulle inviga en golfklubb som bär hans namn, Trump International Golf Club. Bokat och klart i kalendern

Shippey levererar foto, drönarbilder och video i västerås, köping och mälardalen

Lek med slutartider i din kamera

Roligt att leka med slutartider med din kamera Du lär dig bättre när du har roligt. Därför vill jag uppmuntra dig till att gå ut och lek med slutartider. Träning

Fotografering utav Volkswagen bil i Västerås

Få rätt fokus i dina bilder

Så här får du rätt fokus i dina bilder Att fokusera rätt kan verka enkelt men det finns en del faktorer att ta hänsyn till för att lyckas med att

Solrosfält fotograferad med drönare

Behöver man använda ett UV filter?

Jag fick tips om UV filter Är UV filter något att ha på sitt objektiv? När jag började fotografera så fick jag tips från andra fotografer att man skulle ha

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.