Fototips om hur du fotar fyrverkerier

Hur tar man bilder på fyrverkeri?

Jag får ofta frågan runt nyår av människor runt omkring mig som är fotointresserade. Hur tar jag kort på fyrverkerierna på Nyårs afton? Det tänkte jag tipsa dig om här.

 

Vilka kamera inställningar har du för fyrverkeri fotografering?

Jag tänkte hjälpa dig på traven med hur du fångar fyrverkeri på bild med din digitala kamera.

 

Fototips om hur du fotar fyrverkerier

 

Fototips nummer ett: När du fotograferar fyrverkerier är din plats mycket viktig. Du vill inte ha någon som potentiellt står framför dig eller att en byggnad blockerar en del av din syn. Så plats är mycket viktigt, har du möjlighet att gå runt och lokalisera dig på för hand vart du tror är bästa fotoplatsen är det en fördel. För när fyrverkerierna har startat kommer du inte att ha tid att flytta dig själv och din kamerautrustning.

 

Kamerastativ är bra att ha vid fyrverkeri fotografering

Ett kamerastativ är mitt nästa fototips och nästan ett måste åtminstone mycket rekommenderat vid fyrverkeri fotografering. Om du inte har något väljer du något stabilt att sätta din kamera på, till exempel ett bord eller en avsats, eftersom du inte kommer att kunna hålla din digitala kamera stilla under de långa exponeringar som krävs, oavsett hur stabil du tror du är när du fotograferar.

Fyrverkeri fototips

 

En fjärrutlösare för bästa fyrverkeri bilden

En fjärrutlösare är ett bra fototips att använda sig utav till din kamera, det är väldigt praktisk så att du inte får någon kameraskakning men inte en nödvändighet. Om du inte har någon behöver du tänka på att trycka lätt på din slutare, inga plötsliga rörelser. Jag hade en fjärrutlösare när jag tog dessa bilder. Många smarta mobiltelefoner agerar som fjärrutlösare idag men kolla upp om just din digitala kamera har den möjligheten.

 

Använd Manuellt läge eller Bulb när du fotograferar fyrverkerier

Sätt din kamera i manuellt läge eller använd Bulb funktionen. Jag använder oftast Bulb funktionen vilket betyder att du själv väljer hur länge du vill hålla din slutare öppen. Jag brukar stå och räkna för mig själv medan jag håller i slutaren för att veta på ett ungefär hur många sekunder jag är på.

Det finns naturligtvis flera olika inställningar som du kan välja mellan ingenting är helt rätt eller fel ger bara olika effekter på dina fyrverkeri bilder.

Men för att ge dig en indikation om vart du kan börja kan du ha din DSLR kamera på ISO 100, bländare 11 och slutartid någonstans mellan 1 och 8 sekunder. Efter 8 sekunder får du mer fyrverkeri regn (light trails) och en ljusare bild eftersom din kamera tar in mer ljus.

 

fototips fyrverkeri shippey helen

När du väljer en kort slutartid som 1 sekund kommer du bara att fånga korta fyrverkeri regn. Ju lägre ditt ISO-tal är desto mindre brus kommer att synas på ditt fotografi.

Har du inte ett stativ kan du öka ditt ISO-tal för att kompensera så att du kan hålla i kameran men du måste vara medveten om att du kommer att få mer brus i dina bilder. Kom ihåg att ändrar du ditt ISO-tal så måste du även ändra relationen till slutartid och bländaröppning också. De tre arbetar ihop kan man säga.

Förutspå vart fyrverkeriet kommer att ske på himlen

Här är kanske det svåraste men försök att förutsäga var och när fyrverkerierna kommer att ske för att fånga det färgglada fyrverkeriet.

Du vill inte trycka på din slutare när raketen / fyrverkeriet startar, det tar för lång tid innan de färgglada skurarna visas och du kommer att överexponera ditt foto lite för mycket. Mitt fototips är ta hellre någon sekund efter istället. Håll utkik uppe i himlen och var förberedd på vart det kan komma.

fototips Fyrverkeri
Fototips fyrverkeri shippey

Perspektiv och dimension i dina fyrverkeri bilder

Det är också trevligt att inkludera människor i din bildkomposition för att visa en känsla av perspektiv och dimension i dina fyrverkeri bilder.

fototips fyrverkerier shippey1

Börja ta bilder på fyrverkeriet från början

Den här bilderna nedan är för att visa att du inte ska vänta till sista minuten för att fotografera ett fyrverkeri. Eftersom himlen efter ett tag kommer att bli mycket rökig från alla fyrverkerier som du kan se i de här bilderna så det är inte några fantastiska bilder på något sätt jag vill bara visa min poäng.

Men det finns en enkel lösning till det problemet i alla fall till viss del. Photoshop heter det! Du kan med hjälp av kurvorna (curves) i photoshop göra så att det svartare blir lite svartare och det ljusare lite ljusare då kommer den ljusa röken att försvinna. Poof! Men jag sparade den så att du kan se vad jag menar.

fototips shippey fyrverkeri
fyrverkerier fototips shippey

 

Vill du ha fler fototips?

Är du intresserad utav att läsa om fler fototips så kolla in bloggen under kategorin Fototips. Där lägger jag frekvent upp nya fototips som du kan gå ut och testa.

Fotokurser

Jag håller även i flera olika sorters fotokurser både online och fysiskt. Både i grupp och individuellt är du intresserad av en fotokurs så kolla in vad jag har. Eller hör av dig så kan vi diskutera vilken sorts fotokurs som passar just dig och dina fotobehov bäst.

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå och företagsleverantör för foto, video och drönarbilder.

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

 

Fotograf med bas i Västerås men reser inom hela Sverige och övriga världen på olika fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Lång exponering av vattenfall i Norge

Vikten av ett media kit på er hemsida

Klurat över vikten av ett media kit på er hemsida? Har du någon gång funderat över att ha en undersida med samlade material som gör det lättåtkomligt för media, underleverantörer

Företagsfotograf Västerås Helen Shippey Företag Fotograf Verksamhetsbilder

Varför anlita en professionell fotograf?

Varför skall man anlita en professionell fotograf? I dagens inlägg skall jag beskriva lite om anledningarna till och fördelarna med att anlita en professionell fotograf. Begreppet professionell och professionalism beskrivs

bildbank Industrifotograf Helen Shippey Fotograferar företag i Eskilstuna Köping Industrifoto

Industrifotografering i Eskilstuna

Söker du efter en industrifotograf i Eskilstuna eller Västerås? Då hjälper jag dig super gärna! Eskilstuna Data Mekan sökte efter en industrifotograf. De var mitt uppe i att ändra om

Fotokomposition Män ligger och vilar på en bänk

Börja med gatufotografering

Gillar du gatufotografering? Gatufotografi eller street photography handlar om att fånga spontana ögonblick av människor i offentlig miljö. Personligen älskar jag gatufotografering då man verkligen får tillfälle att använda sin

Glad tjej

Välj rätt fokuspunkt!

Välj rätt fokuspunkt i dina bilder! Funderar du på vilken fokuspunkt som är rätt? Känner du att din bild inte riktigt funkar ibland? Det kan bero på flera saker så

PGA Golf spelare går på en golf bana sportfotografering

Vikten av rätt bilder för företag!

Det är viktigt med rätt bilder! Vikten av rätt bilder är avgörande för dig som företag. Som företag är det viktigt att synas på sociala medier för att bland annat

Rally fotografering i skogen

Utmaningen med rallyfotografering

Vilka kamera inställningar för rallyfotografering? Rallyfotografering är super kul sommar som vinter, det är bara din klädsel som varierar. Att fotografera race, rally och rallytävlingar är inte alltid guld och

ernie els golfare vid soluppgpng

Fotografera soluppgångar

Vad skall du tänka på när du fotograferar en soluppgång? Det finns en del att tänka på vid fotografering av soluppgångar och det krävs även viss förberedelse. Genom att ta

Referenser fotograf i västerås och mälardalen

Företagsfotograferingar i Västerås

Hjälper företag i Västerås med talande bilder Jag har fotograferat i 15 års tid och har under min tid fotograferat många olika branscher och privatpersoner. Det som gör mig allra

Solrosfält fotograferad med drönare

Behöver man använda ett UV filter?

Jag fick tips om UV filter Är UV filter något att ha på sitt objektiv? När jag började fotografera så fick jag tips från andra fotografer att man skulle ha

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.