JAG ANVÄNDER POLARISERINGSFILTER

by Helen Shippey
34 views

Du behöver ett polariseringsfilter av två skäl:

  1. Det första skälet är att se igenom reflektioner. Detta är faktiskt dess huvudsakliga jobb – att se igenom reflektioner i vatten, bäckar och sådant, och det gör den superbra (det är som att sätta på sig ett par solglasögon)
  2. Det andra skälet är att få en urvattnad himmel att se mörkare ut och mer blå.

Här ser du enkelt skillnaden på att ta den här bilden med eller utan ett polariseringsfilter. Bilden är inte redigerad för att du skall se skillnaden.

Rotera polariseringsfiltret 

Du kan rotera polariseringsfiltret för att välja hur mycket polarisering du vill ha, detta är särskilt användbart när du fotograferar himlen eller vill minska reflektioner i vatten. Du vill inte alltid ta bort alla reflektioner i vatten, du ser en förhandsvisning i din kamera när du roterar på polariseringsfiltret så det är bara att sluta rotera när du tycker det ser bra ut för dig. 

Jag har alltid med mig polariseringsfilter i kameraväskan för att vara redo vid behov.

Längst fram på objektivet

Polariseringsfilter sätter du längst fram på ditt objektiv så det är viktigt att du har rätt storlek på ditt filter annars kanske det inte passar ditt objektiv. Jag har många olika objektiv med mig och bara två har samma omkrets på objektivet så vi behöver mer än ett polariseringsfilter med oss så att vi kan använda det på alla våra objektiv. Jag hade ett tag en konverteringsring som gjorde att jag kunde använda samma filter till två olika objektiv storlekar.

En konverteringsring är en mellanring som du skruvar på mellan ditt objektiv och ditt filter. Det man skall se upp med är att i vissa fall så kan det bli så att du ser en vinjettering i kanten av din bild just för att konverteringsringen går ut lite utanför objektivet. Det är inte alltid det blir så, det beror lite på vilken kamera och vilket objektiv du använder. Det är inget jag använder idag men det fungerade utmärkt när jag började lära mig fotografera och inte ville spendera en förmögenhet på att köpa ett polariseringsfilter till varje objektiv jag hade.

Det finns många olika märken av polariseringsfilter och mitt råd här är att köp ett så pass dyrt som du har råd med. De dyrare tenderar till att vara bättre kvalitet än de som är billigare.

Har du frågor är det bara du hör av dig så skall jag svara så gott jag kan.

/Helen

Fotograf i Västerås!

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är ok med detta, men du kan välja bort det om du vill. Acceptera

Privacy & Cookies Policy