Lär dig grunderna i bildkomposition

Lär dig grunderna i bildkomposition

Oavsett om du gör det medvetet eller inte så fattar du en mängd olika beslut gällande kompositionen av bilden varje gång du fotograferar. Jag kommer i detta blogginlägg gå igenom flera tekniker som påverkar bildkompositionen. Det finns flera anledningar till varför en del bilder är intressanta medan andra bilder lämnar betraktaren oberörd och efter förklaringarna nedan hoppas jag att du får en bättre förståelse om hur dessa tekniker påverkar bildkompositionen.

Vad är bildkomposition?

Bildkomposition handlar om hur bilden är uppbyggd och hur de olika delarna i en bild samspelar med varandra för att tillsammans bilda en helhet. 

Ett foto med lyckad bildkomposition utmärker sig genom att den är tilltalande och behaglig att titta på. Den fångar även betraktarens uppmärksamhet och leder dennes blick genom bilden till huvudmotivet. Ett vanligt kännetecken av en komposition som brister är att bilden ger ett rörigt intryck och lämnar betraktaren oberörd.

Vill du lära dig mer om bildkomposition? Boka då din en privat fotolektion som är skräddarsydd utifrån dina behov och önskemål!

Naturlandskap över Mälaren i Västerås

7 regler för bättre komposition i dina foton

Beskärning av bild

När en bild inte fångar betraktarens uppmärksamhet och inte lämnar något intryck kan det ibland innebära att huvudmotivet i bilden försvinner på grund av bakgrunden. Genom att beskära en bild kan du göra den både bättre och mer intressant.

Komplementfärger

Genom att studera färgcirkeln får man en djupare förståelse för hur färger samspelar olika beroende på hur de kombineras. De färger som är mittemot varandra i färgcirkeln kallas komplementfärger och när man använder sig utav dessa skapas både dynamik och energi i bilderna.

Sveriges Stadshus i Stockholm

Naturlig inramning

För att rikta uppmärksamheten mot huvudmotivet och göra det mer intressant kan du använda dig utav naturliga ramar. Om du är ute i naturen och fotograferar kan både träd, grenar eller klippor användas för att rama in ditt motiv medan portar, fönster och gångtunnlar kan användas om du befinner dig i stadsmiljö.

Abu Dhabi Grand Mosque

Ledande linjer

Linjer kan användas för att leda betraktarens blick steg för steg genom bilden mot huvudmotivet. Det ger en mer intressant och livfull bildupplevelse vilket gör att den fångar uppmärksamhet. Ledande linjer kan användas på flera sätt och går att hitta på olika platser.

blue hour photography bridge i Dubai

Djup i fotografiet

När man fotograferar är det viktigt att det finns ett djup i bilden, annars är det lätt att din bild uppfattas som platt och ointressant. Genom att ha element i både förgrunden och bakgrunden blir bildkompositionen starkare och det blir både mer intressant och behagligt att titta på bilden då det skapas ett djup och livfullhet.

Abu Dhabi Grand Mosque- symetri

Symmetri i bilden

Symmetri kan skapa en mycket intressant bildkomposition som fångar blicken. Byggnader brukar ha en symmetrisk design och är därför ett bra exempel på objekt om man vill träna på framhäva symmetrisk bildkomposition.

Ett sätt att skapa fler bilder av samma motiv är genom att bryta symmetrin i bilden med ett asymmetriskt objekt. Det kommer bidra till en spännande bild som verkligen drar till sig uppmärksamhet.

Bildkomposition på tjej i gul jacka som dansar break dance

Regeln om tredjedelar

Regeln om tredjedelar är en kompositionsteknik för att skapa en bättre dynamik i bilden samt framhäva motivet som du vill fotografera. För att förstå hur det fungerar kan du föreställa dig hur två vågräta och två lodräta linjer delar upp bilden i 9 stycken lika stora rutor, sedan placerar du motivet där linjerna möts.

Bänkar med sovande män i Dubai

Sammanfattning bildkomposition

För att få en djupare förståelse för bildkomposition krävs det att du har teknikerna i åtanke när du är ute och fotograferar. Men du kan även lära dig mycket genom att titta på andras bilder på fotoutställningar eller i tidningar.

De olika teknikerna gör nästan alltid så att bilderna blir intressanta och därför är det bra att till en början utgå ifrån dessa. Jag brukar alltid säga att när du har kännedom om de olika kompositionsreglerna så får man även bryta dem, så länge som man gör det medvetet. På detta sätt kommer du att hitta ditt personliga sätt att uttrycka dig genom bild vilket kommer resultera i unika bilder som speglar dig som fotograf.

Missa inte att boka din plats till fotoworkshop den 28 mars då vi beger oss ut för att fånga coola bilder i Västerås by night. kontakta mig här för att säkra din plats!

Happy Snapping!

/Helen Shippey

-Din lokala Västerås Fotograf!

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey håller i Canon kamera och ler

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem