Lek med slutartider i din kamera

av Helen Shippey
754 visningar

Roligt att leka med slutartider med din kamera

Du lär dig bättre när du har roligt. Därför vill jag uppmuntra dig till att gå ut och lek med slutartider. Träning ger färdighet heter det ju och precis så är det. Ju mer du är ute och fotograferar desto bättre blir du. Så ut i naturen med din kamera nu när vädret börjar slå om och bli lite bekvämare att vara ute en längre stund.

Jag kommer här ge dig handfasta tips på hur du kan leka med din slutartid som du har i din kamera.

Lek med slutartider slutartid
ISO 200 Slutartid 1/15 sek Bländare F. 5.6

Slutartid kan inge fart till dina bilder

Din slutartid kan ge effekten av jätte hög fart till dina bilder likväl som att den kan frysa ett ögonblick så att det ser ut som något har stannat upp och stått stilla medan du fotograferat det. Genom lek med slutartider kommer du hitta rätt för ditt bild ögonblick.

Här har jag lekt lite med slutartiden och dokumenterat så du kan få se skillnaden i hur mycket mer fart det blir i bilden, trots att det du fotograferar har  hastighet hela tiden.

I det här fallet har jag en tjej på en gunga i en lekpark här i Västerås.

Jag puttade fart på henne med jämna mellan rum så att hon skulle ha någorlunda samma hastighet hela tiden.

Ta en titt på vad olika känslor bilderna ger dig som betraktare och hur olika fort du tycker att det går och den enda skillnaden är hastigheten på kamerans slutartid. Den söligaste slutartiden jag hade var 1/15 sekund och den snabbaste jag hade var 1/500 sekund. På den sistnämnda så har jag fryst ögonblicket så det ser ut som tjejen på gungan är helt stilla och fotograferad utan fart.

Lek med slutartider slutartid
ISO 200 Slutartid 1/15 sek Bländare F. 5.6

Slutartid ger känsla till dina bilder.

Du kan ändra känslan i dina bilder med hjälp av vilken slutartid du använder självklart vilken bländaröppning du använder dig utav också. 

Med de här exemplen är jag mer intresserad av att visa dig skillnaden av olika slutartider, vad det ger olika tankar och känslor till dina bilder. Jag har också ändrat ISO och bländare litegrann men det var ett måste för att inte överexponera bilden. När du har en längre slutartid så håller du kamerans sensor öppen längre och bilden blir därmed ljusare. Vid korta slutartider så är sensorn öppen en mycket kort stund.

Lek med slutartider slutartid
ISO 320 Slutartid 1/500sek Bländare F. 3.5

Skapa solflimmer

Jag valde att fotografera mot solen, jag gillar verkligen ljuset när det jag fotograferar är mellan mig och solen då kan jag leka med hur solen ser ut, Du kan leka med vilken bländaröppning du har dvs om du vill att solen skall se ut som en stjärna eller om du vill att den som jag har gjort i dessa bilder vara en större blob och ge solflimmer in i objektivet (jag hade inte monterat på mitt motljusskydd på objektivet). Jag tycker det här ljuset ger bilden mer känsla.

Lek med slutartider slutartid
ISO 320 Slutartid 1/500sek Bländare F. 3.5

En kort slutartid fryser ett ögonblick genom lek med slutartider finner du rätt slutartid för din bild

Bilderna ovan har jag använt en relativt snabb slutartid (1/5oo sek) och därmed fryst tjejen som står på gungan så att det ser ut som om hon har stått stilla hela tiden medan jag fotograferade.

Lek med slutartider slutartid
ISO 320 Slutartid 1/160sek Bländare F. 3.5

Solens betydelse!

Bilden här ovan har jag vinklat mig så jag har solen inte helt bakom mig men nästan den är inte med i bilden i alla fall och därmed inte hjälper till lika mycket med att skapa känsla i bilden. Tjejens rörelse stannar till för att jag har samma slutartid som de när tjejen står upp på gungan men viss gillar man bilderna när hon står upp mer? Eller är det bara jag?

Lek med slutartider slutartid
ISO 200 Slutartid 1/15sek Bländare F. 5.6

Skapa ICM (In Camera Movement)

Här har jag lekt med slutartiden samtidigt som jag har rört mitt Canon 24-70mm F.2.8 objektiv, dvs jag zoomade ut samtidigt som jag tryckte på avtryckaren för att ta en bild. Det kallas också för att du fotograferar ICM. För mig är det enklare att ha objektivet in zoomat från början och medan jag trycker på avtryckaren zooma ut jämfört med tvärt om, jag fick finare effekter på det viset. Det är alltså två moment du skall göra samtidigt för att få effekten. Jag höll i kameran den här gången och gjorde detta men har även provat med att göra det när kameran är på ett stativ och det kan vara lite enklare eftersom du inte behöver tänka på att hålla kameran still samtidigt som du gör de två momenten.

Vilken slutar tid är rätt?

Jag kan inte säga vilken slutartid du skall använda utan det beror helt på hur mycket ljus du har runt omkring dig. Är det super ljust så kan du behöva använda dig utav ett ND filter för att kunna använda långa slutartider. Här kan du läsa mer om hur ND filter fungerar.

Lek med slutartider slutartid
ISO 200 Slutartid 1/15sek Bländare F. 5.6

Lek med slutartider

Ut och testa själv det är då du kommer att förstå vad som händer, relationen mellan slutartid och rörelse hastigheten på det objekt du fotograferar.

Ut och testa och framförallt ha kul. Det hade jag den här dagen samtidigt som tjejen hade kul för hon fick gunga massor så det kittlades i magen sa hon. Så alla hade roligt. 

Har du frågor är det bara du ställer dem i kommentaren här nedan. Eller boka en privat foto-workshop med mig så går vi ut och leker tillsammans och du får hands on lära dig hur du gör. Här läser du lite mer om mina privata fotokurser.

Lek med slutartider slutartid
ISO 320 Slutartid 1/500sek Bländare F. 3.5

:heavy_multiplication_x:Shippey är en byrå- företagsleverantör för foto, video och drönarbilder i världsklass. 

-️Beställ nya bilder till sociala medier
-️Beställ drönarbilder/videos
-Beställ videointervjuer

KONTAKTA OSS
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf med bas i Västerås reser och utbildar inom foto både i Sverige och övriga världen!

Läs även

Lämna en kommentar

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.