Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder?

Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder!


I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten av ljus i de bilder vi skapar. Försöker inspirera till att lära sig titta efter vartifrån ljuset kommer hur det faller etc.

 

Beroende av ljus i dina bilder

När du fotograferar så är du oerhört beroende av ljus. Det kan vara naturligt ljus eller artificiellt ljus. Utan något ljus blir det ingen bild, så enkelt är det.

På mina fotokurser hjälper jag dig förstå hur ljuset påverkar din bild. Ljus i bilder skapar ofta känslor i bilden. Därför är ljusets betydelse i din bild otroligt viktig.

Foto betyder ljus. Så att fotografera betyder alltså ”att måla med ljus”

Här kan du läsa Wikipedia’s förklaring av ordet Foto.

Ljusets betydelse i din bild

Vänta på rätt ljus så blir din bild perfekt!

Att fotografera naturbilder är lite som att fiska.. du kanske kommer hem med en stor fångst eller så kanske du inte gör det. För oss fotografer så beror det mycket på ljuset och vad du vill fotografera för stunden.

Är du ute och vill ta naturbilder eller gatufotografering inne i stan, då blir det generellt häftigare bilder med kontraster dvs mörka och ljusa partier i bilden. Medan om jag är ute och skall fotografera porträtt så är jag oftast gladare om det inte är några starka ljusförändringar dvs gärna ett stort moln på himlen. 

Ett molntäcke på himlen agerar då som en stor soft box dvs gör så att ljuset blir lite mer diffust (mjukare) och gör att skuggorna blir mjukare. Starkt solljus skapar starka skuggor på ditt motiv.

Ljusets betydelse i din bild
Den översta bilden har ett platt ljus det var molnig när den togs. Den undre bilden så kom solen fram en stund och lyste genom träden.

Platt ljus vs. ljus med kontraster

Kan du redigera en tråkig bild så att den blir intressant?

-Ja, det kan du göra.

Men tänk dig själv när du är ute i skogen och det magiska ljuset skapas naturligt åt dig. Du behöver inte lägga en massa tid på redigering och försöka försköna en bild. Det är en härlig känsla kan jag säga. Lite av ett lyckorus när solen träder fram mellan molnen och skapar lite ljus och skuggor samtidigt pga hur det faller ute i naturen, genom bladen på träden etc. Försök alltid att hitta ljuset för ljuset har betydelse i dina bilder.

Titta på bilderna ovan, där ser ni tydligt att den översta bilden har ett mycket tråkigt platt ljus medan den undre bilden ser mycket mer intressant ut, fast det är taget på precis samma ställe vid samma tillfälle. Men med och utan sol. Solen bakom ett moln vs. att solen sken igenom trädkronorna.

 

Som fotograf behöver du ha tålamod för att vänta på rätt ljus

Mitt bästa råd till dig som gillar att fotografera natur är att ha tålamod. Jag är inte bäst på tålamod själv det skall jag erkänna, men jag känner igen om det är någon idé att ta bilden eller inte. Har jag med mig mina Profoto blixtar som tex Profoto B1, då kan jag skapa bilden med eller utan sol! Jag har med mig min egna sol 🙂

 

Världen är föränderlig du ser alltid något nytt

Jag har inget emot att promenera samma runda flera gånger med min kamera. Jag ser alltid något nytt, kan bero på sinnesstämning, promenadpartner eller att ljuset faller annorlunda – vad vet jag. Men jag kommer ofta hem med olika sorters bilder fast jag redan har promenerat på samma stigar tidigare. Är jag ute i naturen, ja då kan det ju komma olika sorters djur på besök och det är ju inte alltid man ser dem igen. Du har ju även årstider som är olika så klart och då ser naturen olika ut samt olika djur är mer eller mindre närvarande. Leta alltid efter ljuset i dina bilder, ljuset har betydelse i dina bilder om de blir bra eller ej!

Ljusets betydelse i din bild

 

Fotokurser i Västmanland- lär dig se ljuset i dina bilder

När jag har mina utomhus fotokurser så väljer jag strategiska platser utefter vad jag kan lära ut i det området. Ibland är fokus naturfotografering, långa slutartider, gatufotografering, macro fotografering, kvällsfotografering och arkitekt fotografering ja det finns så många olika varianter man kan göra och en del som så klart går att kombinera på ett roligt sätt. Jag har gjort upplägget så för att man skall kunna delta på flera fotokurser och lära sig någon nytt varje gång.  Här finner du mer information om mina fotokurser.

 

Privata fotokurser kanske passar dig bäst?

Jag har även privata fotokurser för dig som vill lära dig något specifikt själv eller som inte har möjlighet att delta på de gruppfotograferingar jag har inbokat. Här läser du mer  om mina privata fotokurser.

 

Mentorskap i foto- här avancerar du idin fotografering.

Du har även möjlighet att under 6 månader delta i mitt Mentorskaps program i fotografi. Allt sker digitalt så det spelar ingen roll vart du bor. Jag skräddarsyr ditt mentorskap utifrån vad du vill få ut av det. Här kan du läsa mer om det mitt mentorskaps program.

 

Ljuset har betydelse för dina bilder.

Jag hoppas jag har lyckats inspirera dig lite mer och få en förståelse för att ljuset har för betydelse för om dina bilder blir bra eller ej. Ser det inte så spännande ut så är det bara att ta med sig en stol och vänta på rätt ljus! Ljuset ändras hela tiden även i nyanser en molnig dag. Ut och titta så får du se att jag har rätt.

I blogginlägget Fokusera rätt lär du dig lite mer om just vikten av vart du lägger fokus i dina bilder.

 

KONTAKTA SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

 

Svensk fotograf med bas i Västerås som frekvent reser över hela Sverige och övriga världen på olika fotouppdrag. Hon älskar när hon får resa med sin husbil till olika fotouppdrag.

Ljusets betydelse i dina bilder
Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

LÄS ÄVEN

Hund på en soffa

Lyckas med djurfotografering

Hur lyckas du med djurfotografering? Många som har husdjur ser djuren som en del av familjen och det är därför vanligt att man vill föreviga familjemedlemmen på bild. Att fotografera

Utbildad Drönarpilot Västerås Eskilstuna Örebro Helen Shippey Stockholm

Storytelling även kallat bildbank

Stärk ditt varumärke med en egen bildbank Stärk ditt varumärke genom unika bilder. Dina bilder du visar upp berättar vem du och ditt företag är, så ta en funderare på

polariseringsfilter En man och ett barn fotograferar soluppgången och fångar solflimmer

Jag använder polariseringsfilter

Behöver man ett polariseringsfilter? Du behöver ett polariseringsfilter av två skäl: Det första skälet är att se igenom reflektioner. Detta är faktiskt dess huvudsakliga jobb – att se igenom reflektioner

Profoto A1

Profoto A1 – Ditt portabla ljus

Är Profoto A1 något att ha? Vi har länge använt oss utav Canons egna externa blixtar och de funkar superbra. Men när det kommer till studioblixtar så använder vi märket

Golf legend Gary Player

Gary Player – Golf legend

När jag fotograferade golf legenden Gary Player Jag har i mina dagar som sportfotograf fotograferat en mängd olika golf sport kändisar. Det är inte ofta jag är nervös när jag

bild på många Hänglås

Hitta tillbaka till fotoglädjen?

Fotoglädjen vart är den? Ibland så mister man fotoglädjen. Hur hittar man då tillbaka till sin fotoglädje? Jag får ibland frågan är det alltid roligt att fotografera? -Ja faktiskt jag

Modellfotograf Helen Shippey Västerås Företagsfotograf Porträttfotograf Porträtt Modell Örebro Eskilstuna Stockholm

Ljusets betydelse i din bild

Har ljuset betydelse i dina bilder? Det snabba svaret på frågan är Ja, ljuset har betydelse för dina bilder! I mina fotokurser pratar jag ofta om vikten av just befintligheten

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.