Hund på en soffa

Lyckas med djurfotografering

Hur lyckas du med djurfotografering?

Många som har husdjur ser djuren som en del av familjen och det är därför vanligt att man vill föreviga familjemedlemmen på bild. Att fotografera djur är väldigt roligt samtidigt som det kan vara en stor utmaning. Jag har därför nedan sammanställt vad som kan vara bra att tänka på under samt inför fotograferingen men även tips på hur du tar bättre djurbilder.

 

Djurfotografering fotografera

Att tänka på vid djurfotografering

Inför fotograferingen behöver du prata med djurägaren om fotograferingen ska ske i studio eller utomhusmiljö så du hinner förbereda kamerautrustning. Under fotograferingen är det viktigt att djuret inte känner sig rädd eller obekväm och det är därför bra om ägaren håller sig i närheten under fotograferingen. Om det är ett djur som är lite skygg är det bättre att istället anordna fotograferingen på en plats där djuret känner sig tryggt. När djuret är avslappnat kommer även deras personlighet fram och bilderna kommer bli mer naturliga. Det är viktigt att komma ihåg att en del djur kan bli rädda om du använder dig av blixt!

Djurfotografering fotografera
Det kan upplevas enklare att fotografera hundar i studio än utomhus då de inte har lika stor plats att röra sig på och flyttar hunden sig så kan man enklare sätta tillbaka den på rätt plats. Eftersom blixtarna är fixerade så behöver hunden vara på en och samma plats under fotograferingen. Genom att låta djuret undersöka fotoplatsen ni ska vara på blir det enklare för djuret att sitta still sen. Lite djurgodis eller en leksak brukar även komma väl till hands under fotograferingen.

Till skillnad från hundar så kan katter och andra djur vara lite svårare att fotografera då de inte har inlärda kommandon. Det är därför svårt att få dem att stå eller sitta stilla så istället får man försöka fånga dem in the moment. 

Djurfotografering i studio

Det kan upplevas enklare att fotografera hundar i studio än utomhus då de inte har lika stor plats att röra sig på och flyttar hunden sig så kan man enklare sätta tillbaka den på rätt plats. Eftersom blixtarna är fixerade så behöver hunden vara på en och samma plats under fotograferingen. Genom att låta djuret undersöka fotoplatsen ni ska vara på blir det enklare för djuret att sitta still sen. Lite djurgodis eller en leksak brukar även komma väl till hands under fotograferingen.

Djurfotografering fotografera

Djurfotografering – 7 tips för bättre bilder

Kolla bakgrunden på fotoplatsen

Vid fotografering utomhus bör du välja en plats med en bakgrund som inte distraherar. Flaggstänger, lyktstolpar och staket är sådana föremål som kan skugga djuret och även göra att bilden som helhet blir dålig.

En del detaljer går att redigera i efterhand i bild redigeringsprogram och det kan bland annat vara om man har en bakgrund med mycket intryck. Bilden kan då behöva beskäras för att få en bättre bildkomposition.

Var förberedd på färgstick speciellt om du har vita djur.

Färgstick går också oftast att redigera och det kan du läsa mer om i blogginlägget fotografera i befintligt ljus. Men det är bra att i förväg välja ut en fotoplats för att säkerställa att du får bra bilder i vacker naturmiljö.

Om du vill fånga ett djur i rörelse, till exempel en häst som galopperar eller en hund mitt i ett hopp bör du använda en snabb slutartid som fryser djurets rörelse. Ta flera bilder i följd för att sedan kunna välja ut den bild som blev bäst.

Panorera med djuret

Det kan vara svårt att välja ut en specifik plats att fotografera på då djur är något oförutsägbara i deras rörelser. Men om fotograferingen ska ske ute på en stor yta så kan du följa djuret i kamerans sökare en stund innan du klickar på kamerans avtryckare. Dvs du panorerar med djuret. På så sätt kan du avvakta tills du tycker att bakgrunden blir bra och ger fotot en fin inramning.

Kort skärpedjup ger fokus på ditt djur

Vid djurfotografering tycker jag personligen att det ofta blir snyggast att använda sig av ett kort skärpedjup så att bakgrunden blir suddig men glöm då ej att sätta fokus på djurets ögon eller huvud beroende på din bildkomposition. Genom att använd en liten siffra som bländartal dvs. stor bländaröppning kommer bakgrunden att bli så suddig som möjligt. Valet av objektiv talar om hur stor bländaröppning du kan använda och framme på objektivet står det vilken siffra som är den lägsta möjliga.

Ned på djurets nivå

När du fotograferar ska du tänka på att inte bara fotografera uppifrån utan istället försöka befinna dig vid djurets ögonhöjd. Om det är ett mindre djur som du fotograferar kan det vara bra att sätta sig ner på knä eller alternativt placera djuret på ett bord om det är möjligt.

Siuettbilder på ditt djur

Djur är ett perfekt motiv för siluettbilder som resulterar i både vackra och effektfulla fotografier. Om du vill fotografera siluettbilder så ska du välja en neutral bakgrund som inte stjäl uppmärksamhet och djuret ska placeras framför solen/ljuset.

Gyllene timmen är ett vackert ljus

När solen går ner blir ljuset otroligt vackert och det kan vara ett bra tillfälle att fotografera djur för att få mer stämningsfulla bilder. Vid solnedgångar blir ljuset mjukare och varmare vilket kallas för “Golden hour” (Gyllene timmen).

Stort lycka till med dina djurfotograferingar!

Vill du ha hjälp med att föreviga ditt djur så är det bara du hör av dig så fixar vi till ett passande datum för det.

Djurfotografering fotografera

 

KONTAKTA HELEN SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf bosatt i Västerås men reser frekvent inom Sverige på olika fotouppdrag i sin husbil.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

LÄS ÄVEN

Detalj bild på en elstolpe

Skapa intressanta bilder

Hur skapar man intressanta bilder? Vad som gör en bild intressant är väldigt subjektivt och det är väldigt lätt att följa med strömmen istället för att gå sin egen väg.

Ek löv med frost på

Fokusera rätt!

Hur fokuserar du rätt i dina bilder? Hur man fokuserar rätt i sina bilder är en jätte bra fråga. Det enkla svaret är, det beror på vad du vill att

Eventfotografering Fotograf Helen Shippey Företagsfotograf Västerås

Event fotografering för Västerås Stad

Söker du en eventfotograf? Jag hjälper dig med event fotografering. Nu när alla behöver bilder ständigt till sina olika sociala plattformar så behövs det också skapas content till det. Ett

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Profilbild på Fredrik Bertilsson Shippey Fotograf Västerås Köping

Guide för bättre porträttfotografering

Vad ska man egentligen tänka på vid en porträttfotografering?  I ett porträtt ska personen vara i fokus och både bakgrund, kläder samt ljus ska samspela för att framhäva personen i

Drönar vy över ett arbetsfält

Drönarfotografering/filmning

Söker du en drönarpilot? Letar du efter en drönarpilot i Västerås och Västra Mälardalen? Då har du hittat rätt. Jag finns tillgänglig för olika drönar uppdrag både inom stillbilds fotografering

ernie els golfare vid soluppgpng

Fotografera soluppgångar

Vad skall du tänka på när du fotograferar en soluppgång? Det finns en del att tänka på vid fotografering av soluppgångar och det krävs även viss förberedelse. Genom att ta

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.