Trender inom foto 2021

av Helen Shippey
3111 visningar

7 heta trender inom foto som du måste hålla kolla på 2021

En genomgående trend som fler och fler anammar är att fånga social distans eller social distance på engelska. Det handlar om att porträttera känslorna vi alla känner och som vi upplever tillsammans.

Maskerade bilder

Under förra året kunde vi se en dramatisk förändring av porträtt i bland annat sociala medier, privatpersoners konton översvämmades av bilder med ansiktsmasker i olika former. 2021 handlar om att visa att vi anpassat oss till den nya normen och att ett porträtt bara är ett porträtt, bara att vi tar bilden annorlunda. Att fotografera en grupp där någon inte bär mask känns tabu, och så sent som för ett år sedan var det totalt tvärtom. 

Så hur kan fotografer förvandla maskerade ansikten till något fantastiskt? De här bilderna kommer ha en specifik plats i historien helt klart och det är viktigt att låta omvärlden vända om den nya tidsepoken och allt den bär med sig. För företag behöver personalen på bilden också ha mask, dels för att det följer rådande rekommendationer men också för att följa trenden och påvisa att företaget står bakom och skyddar sina anställda. 

Selfies och bilder på familjen

En tydlig trend är selfien är tillbaka och det med råge, internet flödar av egocentriska bilder, men faktum är att det är en bra grej, det tydliggör och berättar för följarna att vi alla förstår vi bär ett eget ansvar. Bilder på familjen kommer allt starkare, det är en trend som kommer som en avknoppning från selfien och distansen, att vår saknad och att vi gör saker tillsammans som familj är en större del än egot. Det ser man även på företagskonton, där följarna får följa med bakom kulisserna mer, hem till folk bakom kontot. Det är otroligt trevligt och skapar en helt ny närhet till läsaren. 

Stillbilder har fått ny kraft

Det har aldrig funnit en bättre tid än att ta stillbilder än idag. En fantastiskt porträtterad bild som editerats väl har mer kraft i år än på många år. Människor tenderar att köpa fler bilder och det kommer fler och fler sätt att njuta av statiska bilder. Plattformarna och e-handeln kommer explodera med möjligheter kring stillbilder. Stillbilden känns pånyttfödd.

Mindre redigering och mer äkta

En trend som kommit allt starkare är att dels att visa hur originalbilden fotograferades och dels hur den editerades. Dels har editering kommit att bli norm och då tenderar en många gånger avskalad originalbild att sticka ut från mängden vilket har blivit en påfallande trend i sociala medier. Realism har trenden kommit att kallas.

Drönarbilder och drönarvideos

Top down som man säger på engelska är ett uttryck för när fotograferar med drönare med 90° vinkel rakt ned mot marken. Det ger ett annorlunda uttryck och trendar stort inom många kanaler. Såväl privata konton som företag. Efterfrågan om drönarmaterial kommer med stor sannolikhet öka med några tusen procent de kommande åren. Den trenden är redan påtaglig och växer stadigt. 

Utomhusbilder och naturbilder

Socal distans i sin rätta natur. Den här trenden har Shippey en stor förkärlek till redan och den här trenden är otroligt het, faktum är att det är den här trenden som har störst effekt i sociala medier just nu. Det skapar en balans för företagaren där friluftsliv och distans går hand i hand med företagets nya mål och kultur. Företagen skapar helt nya arenor för såväl nya affärer som väcker nya hälsomål för sina anställda samtidigt som individen får möjligheten att upptäcka nytt och se saker med nya ögon. En win-win, för såväl den anställde, företaget som för planeten. 

Små bröllop och event

Rummen har blivit större, borden mindre och det har blivit glest mellan stolarna. Vi kopplar upp mot digitala skärmar och bjuder in till digitala möten. En trend som pandemin givit mark för är att alla kan vara med oavsett vart i världen de befinner sig. Vi ser människor ansluta från sina hem, från solstolen, från kontoret och från bröllopslokalen. Tillsammans har vi skapat en plats där gränserna flyttats och där alla är välkomna, på ett helt nytt sätt. Därför kommer också mindre bröllop och event också ta större plats i våra liv, men där möjligheten ges att fler kan ansluta och på så vis vara mer delaktiga. 

Sammanfattning

Covid-19 har inneburit en enorm omställning för alla människor runt om i världen. Digitaliseringen har påskyndats och vi har tillsammans förstått att vi måste ta eget ansvar för att överleva. Distanseringen har blivit en hjärtefråga och företag måste börja anpassa sina bilder på hemsidorna till hjärtefrågan för att inte tappa framtida försäljning. Hör av dig så berättar jag mer!

Läs även

Lämna en kommentar

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.