Helen Shippey Professionell Fotograf i Västerås och Eskilstuna

Vad är visuell kommunikation?

Kommunicerar alla bilder?

Bildkommunikation har idag stort inflytande på oss alla varken vi vill det eller ej. Vi blir matade med bilder hela tiden oavsett vart vi tittar. Så titta på dina bilder och fundera på vad säger dina bilder om dig och ditt företags varumärke? Alla bilder kommunicerar det är bara en fråga om vad?

Hur visar du upp dig på nätet? Överensstämmer den bilden du visar online med dig som person i verkligheten när jag träffar dig?

 

Visuell kommunikation och bildanalys
Det här är min LinkedIn profilbild. Jag vill att bilden skall utstråla att jag är lätt tillgänglig och har lätt för skratt, jag håller i min kamera för att med bilden förmedla vad jag arbetar med. Fotograferat av min vän Therese Eriksson som arbetar som filmare.

 

Bildanalys

När man pratar bildanalys handlar det om att ta sig tid att betrakta bilden och fundera över vad det är man ser. Du kommer att upptäcka fler detaljer och sammanhang som du inte registrerar vid ett flyktigare betraktande av bilden.

Vi använder bilder för att kommunicera med andra människor precis som det talade eller skrivna ordet. Som det lite uttjatade uttrycket “En bild säger mer än 1,000 ord” och lite så är det ju. Du kan kommunicera massor med en och samma bild.

Visuell kommunikation

Jag har läst en kurs vid Örebro Universitet som heter Visuell kommunikation och det handlar om att analysera och förstå hur flera olika visuella funktioner och former kommunicerar. Vi undersökte hur olika kommunikativa element fungerade för att kommunicera ut ett budskap inom olika specifika områden som attityder, värderingar, målgrupper och hur det påverkar olika kundsegment etc. 

Det var superintressant tyckte jag för det är ju precis det jag arbetar med hela dagarna. Jag har bara inte satt ett så pass ‘fint’ ord som visuell kommunikation på det tidigare. Utan jag tar bra bilder! Men en bild kommunicerar till den som tittar på den så är det ju. Alla bilder skickar signaler av kommunikation till betraktaren.

Diskuterar visuell kommunikation på mina fotokurser

När jag håller mina fotokurser så är det precis det här jag kommunicerar med mina deltagare. Ta inte en bild på en gång utan fundera först vad vill du ha med i bilden och vad vill du inte ha med i bilden. Var klar med varför du tar bilden och därefter tar du bilden om du känner att det passar.

Jag skulle ju kunna använda Universitets språk och säga att tänk på de semiotiska multimodala elementen som betraktaren ser i din bild för att få fram en helhet i den.

Men jag kommer fortfarande välja att prata ett, mer för mig i alla fall, lättförståeligt språk så jag inte pratar bort mig själv eller andra. Vi vill inte att ingen av oss förstår vad den andra menar och missar hela poängen med bilden vi vill skapa tillsammans.

Kursen fick mig att öppna upp ögonen för hur viktigt det är med just visuell kommunikation idag. Jag brukar säga på mina fotokurser att vissa har bild seendet naturligt men det går också att lära sig och träna upp det. Så för vissa är det super naturligt att allt har ett sammanhang i bilden och vilken vinkel du väljer att ta bilden på. Medan andra behöver träna upp sitt bild seende.

Tolka bilder

Hur vi tolkar bilder varierar lite från person till person. Det beror på våra tidigare erfarenheter hur vi tolkar en bild. Så bildtolkning är mycket individuellt beroende på betraktarens sociala, etniska och kulturella erfarenheter.

Den franske filosofen Roland Barthes, menade att våra individuella associationer inte är subjektiva utan olika kulturers gemensamma föreställningar. Du kan därmed dra generella slutsatser utifrån dina egna associationer när du analyserar bilder och fotografier.

Visuell kommunikation och bildanalys

Analysmodell

Det krävs eftertanke och kunskap för att förstå bilder. De bilder du ser i din vardag kanske du inte reflekterar så mycket över, dess innehåll och syftet med det. För att lära sig förstå bilden och avsändarens syfte behövs både träning och en viss kunskap om hur man analyserar bilder.

Här nedan finns ett exempel på en analysmodell som du kan använda dig av för att på ett mer ingående vis lära dig tolka bilder och fotografier. Jag använder mig själv mycket av det här i mitt dagliga fotograferande då det är ett naturligt steg i hur jag fotograferar och komponerar mina företagsbilder till mina kunder.

-Vad säger den här bilden? Har den rätt budskap?

En bilds analysmodell

Välj en bild ur det egna bildflöde som möter dig varje dag. Det kan vara en annonsbild ur ett magazin eller en tidning eller en bild från ett reportage. Försök sedan analysera bilden enligt modellen här nedan. I denna modell beskrivs bilden utifrån fyra olika nivåer.

Faktisk mening

Du beskriver precis det som du ser på bilden och hur den är uppbyggd rent kompositionsmässigt. Det vill säga att du försöker noggrant och objektivt beskriva vad du ser.

Försök att inte lägga in några som helst subjektiva tolkningar utan beskriv bara det som verkligen finns där. Detta kan vara svårt för det är så lätt att lägga in sina egna erfarenheter när man tolkar en bild, men det är bra att inte göra det för din erfarenhet skiljer sig från andras, så det kan bli väldigt annorlunda tolkningar på samma bild – inget är självklart!

Uttrycksmening 

Här beskrivs känslorna och stämningen i bilden. Vilka känslor väcks hos dig när du betraktar bilden? Beskriva vad bilden spontant väcker hos dig både positivt och negativt och vad det är i bilden som får dig att känna så.

Ikonografisk mening 

Man beskriver symboler och symbolik i bilden. Till exempel kan sådant som symboliserar makt, status och rikedom finnas med. Titta på hur människor skildras. Finns det skillnader när det gäller genus, klass och etnicitet?

Inre mening 

Beskriv syftet med bilden. Försök att tänka ut vilket syfte bilden skapades för. Försök till påverkan? Att sälja något? Vem riktar sig bilden till? Hur kan man tänka sig att betraktaren uppfattar bilden?

Visuell kommunikation och bildanalys
Helen Shippey fotograferar på en Industri i Eskilstuna

 

Bildanalys frågor

 • Vad för slags bild är det? Mode, landskap, dokumentärt, sport, reklam, porträtt eller konst? 
 • Vad föreställer bilden?
 • Hur är bilden uppbyggd? Kan du dela upp fotografiet i förgrund och bakgrund? 
 • Har bilden något huvudmotiv? I så fall vilket?
 • Vilka personer eller föremål finns i bilden? Hur ser de ut?
 • Hur är eventuella personer klädda? Vad säger deras gester och uttryck? Var i bilden är de placerade?
 • Har de kontakt med varandra, någon utanför bilden eller betraktaren?

 

Finns det någon del i bilden som drar till sig din uppmärksamhet? Något som blicken hela tiden återvänder till?

 • Vilka färger finns i bilden? Vilka färger dominerar?
 • Vilken stämning sätter ljuset?
 • Vilket budskap har bilden?
 • Vilken roll spelar bildkompositionen för budskapet? 
 • Vem riktar sig bilden till? Vilken målgrupp?
 • Finns det några symboler i bilden? Vad symboliserar de?
Visuell kommunikation och bildanalys

Vad säger dina egna bilder?

Frågeställningar som de ovan funderar jag över när jag tar bilder till dig och ditt företag. 

Därför behöver vi diskutera och pratas vid lite innan så jag får en bra uppfattning om vem du och ditt företag är, så att jag skapar rätt bild till just dig.

Din bild skall kommunicera det du står för och ditt företags värdeord. Bilden behöver vara tagen på rätt plats i rätt miljö och kommunicera rätt kroppsspråk.

Det kan låta som att det är mycket som skall in i en och samma bild men tänk själv på hur du tittar på bilder. Du dömmer en bild på 3 sekunder om du gillar eller inte gillar personen/ företaget och om du skall läsa vidare eller inte. Så att du har rätt bild kommunikation är superviktigt för dig och ditt företag.

Jag har lagt in lite bilder på mig själv här så titta gärna och se vad du får för uppfattning om mig. Sedan får du gärna berätta i kommentarerna hur du tolkar mina bilder.

Boka din fotograf

Det ingår alltid en kostnadsfri konsultation innan jag fotograferar åt en företagskund. Så hör gärna av dig om du känner att du behöver ändra/uppdatera/byta ut några av dina bilder. Jag hjälper dig gärna med det.

Du bokar mig genom att kontakta mig på det sätt som passar dig allra bäst!

 

Intresserad av fotokurs?

Är du intresserad utav mina företags fotokurser? Jag kommer ut till ditt företag och hjälper dig med hur du tar bättre bilder med den fotoutrustning du har. Har du ingen fotoutrustning idag men är intresserad utav att skaffa dig egen fotoutrustning så hjälper jag dig med vilken sorts du behöver investera i. Här kan du läsa mer om mina företags fotokurser.

KONTAKTA HELEN SHIPPEY
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf baserad i Västerås men tar fotouppdrag inom hela Sverige och övriga världen där hon reser i sin Dethleff husbil.

Visuell kommunikation och bildanalys
Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

LÄS ÄVEN

Gyllene snittet

Lär dig grunderna i bildkomposition

Lär dig grunderna i bildkomposition Oavsett om du gör det medvetet eller inte så fattar du en mängd olika beslut gällande din bildkomposition av din bild varje gång du fotograferar.

fotokurs deltagare

Kom igång med fotografering!

Hur du kommer igång med fotografering! Det kan finnas flera anledningar till varför det ibland är svårt att börja med något och det spelar ingen roll om det är att

Al Badia Golf Klubb byggnad

Hur man tar inredningsbilder

Inredningsbilder är kul-fullt med detaljer I detta inlägget ska jag beröra ämnet interiörfotografering som blivit oerhört populärt de senaste åren. Interiörfotografering är namnet för fotografering inomhus av till exempel inredning,

Utbildad Drönarpilot Västerås Eskilstuna Örebro Helen Shippey Stockholm

Storytelling även kallat bildbank

Stärk ditt varumärke med en egen bildbank Stärk ditt varumärke genom unika bilder. Dina bilder du visar upp berättar vem du och ditt företag är, så ta en funderare på

7 st fördelar med att anlita samma fotograf flera gånger

7 st fördelar med att anlita samma fotograf

  Många företagare har ett stort behov av bildmaterial i olika former.     Allt från reklamfotograferingar, kampanjbilder, porträttbilder, verksamhetsbilder till unika bilder till hemsida och sociala medier. Jag tänkte berätta

Hund på en soffa

Lyckas med djurfotografering

Hur lyckas du med djurfotografering? Många som har husdjur ser djuren som en del av familjen och det är därför vanligt att man vill föreviga familjemedlemmen på bild. Att fotografera

Glad tjej

Välj rätt fokuspunkt!

Välj rätt fokuspunkt i dina bilder! Funderar du på vilken fokuspunkt som är rätt? Känner du att din bild inte riktigt funkar ibland? Det kan bero på flera saker så

Mästarbrev i Fotografyrket

Hur går det till när man tar sitt mästarbrev?

Det finns inget stopp för den kontinuerliga inlärningsprocessen inom fotografi. Det är ett område som kräver att utövare fortsätter att uppdatera sina färdigheter med den senaste tekniken och trenderna. Det

Golf spelaren Henrik Stenson i Dubai på en golfbana

En dag med sportfotografen

Som sportfotograf kan dagarna se väldigt olika ut Som sportfotograf kan dagarna se mycket olika ut beroende på vad det är för kund och vad för typ av bilder som

tre personer skriver på en white board ute i naturen bildbanks bild för ditt varumärke

Det som skiljer dig från mängden är DU!

Jag visualiserar företag och varumärken! Jag hjälper företag både stora som små med bilder som förstärker deras varumärke. Detta gör jag för att framtidssäkra tillväxten och närvaron i digitala kanaler

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.