Fotograf Helen Shippey

Vad gör en fotograf på jobbet?

Vad arbetar en fotograf med?

En fotograf arbetar med bildbehandling, ljus, teknik (kamerautrustningen) och bildkomposition. Jag tänkte förklara det mesta här för dig, om hur en dag som fotograf kan se ut.

Som fotograf arbetar du med visuell kommunikation. Ditt främsta redskap är din kamera men även bildbehandlingsprogram så som Adobe Photoshop och Lightroom eller liknande redigeringsprogram. Alla fotografer har egna favoriter mina favoriter är Photoshop och Lightroom. Men jag har under min tid som yrkesverksam fotograf även provat på Aperture och Capture One alla har sina för och nackdelar.

 

 

Fotografer skall förmedla en känsla

Som fotograf är din uppgift att förmedla en känsla, spelar egentligen ingen roll om det är ett stilleben du fotograferar eller ett mode reportage. Du vill alltid förmedla en känsla med den bild du skapar. Den som tittar på din bild skall få en känsla i kroppen vilken känsla det är du skall framhäva med din bild beror på ditt fotouppdrag.

 

Hur du som fotograf lyckas med ditt fotouppdrag

Det är super viktigt att du förstår vad din beställare efterfrågar, du behöver därför ställa många frågor för att förstå vad det är de vill sälja till sina kunder med bilden du skall ta. Ju bättre du förstår din kund och varför de vill ha en bild och till vad och hur bilden skall användas så ger du dig själv möjlighet att lyckas med en bild beställaren är super nöjd med. Kommunikationen mellan fotografen och beställaren är jätte viktig för att skapa rätt bild som innehar känsla och det budskap som den skall förmedla.

 

Ta en bild som berör

Du vill att dina bilder skall beröra betraktaren på något sätt. När den som tittar på dina bilder känner sig berörd då har du lyckats bra. Folk köper nämligen på känsla och känner de sig berörda så kommer de att köpa. Bildkomposition hjälper oss fotografer att komponera bilderna så att de berör, så förstår du dig på bildkomposition, och färgkombinationer så kommer du långt. Du kan läsa mer om bildkommunikation här.

 

Du behöver vara agil som fotograf

Med det menar jag att fotograf yrket har ändrats jätte mycket under åren, kanske inte så jätte mycket sedan jag startade att arbeta professionellt som fotograf, jag startade under den digitala eran, 2007 för att vara exakt. Som fotograf behöver du vara föränderlig till den tid du lever i och den utveckling som sker inte bara inom foto men inom alla andra yrken också. Det är idag tex. många PR och Kommunikatörer där deras arbetsgivare förväntar sig att de också skall ta bilder som en av deras arbetsuppgifter den förväntan fanns knappt för 5 år sedan.

Därför behöver du som fotograf hänga med och vara agil i ditt yrkesutövande och anpassa dig utefter de förändrade behoven som finns på marknaden. Ett steg jag har gjort i det är att jag hjälper till och utbildar Kommunikatörer och e-handlare till att ta bättre bilder själva. Du kan läsa mer om mina fotokurser.

 

Var inte nästa Kodak

Du vill absolut inte vara en Kodak. Med det menar jag att Kodak gjorde inte förändringar i tid utan de fortsatte med att tillverka filmrullar som knappt någon idag har ett behov utav. Medan de satt på en inovation om en digitalkamera men Kodaks ledning trodde inte att folk skulle vilja titta på bilder genom en TV så de slopade den idén och sålde den vidare till någon annan. De trodde stenhårt på sin produkt. Man skall tro på sin produkt och tjänst men förändras människors beteenden måste man vara uppmärksam om det också.

Fotograf bilder
Fotograf bild på en gammal analog kamera

Fotografens bästa vän- kameran

En fotografs arbete har förändrats över tid, en stor förändring för fotografer var så klart när den digitala kameran blev mer vanlig och vi alla insåg att vi var tvungna att ändra kamera system från analog kamera till digitalkamera. De digitala kamerorna blir dessutom allt smartare och smartare så det gäller för oss fotografer att hänga med i utvecklingen. Hänger du inte med så kommer andra att gå om dig tillslut det är ett garanterat faktum.

Jag säger dock inte att du inte skall fotografera med en analog kamera idag jag känner flera fotokollegor som gör det men det är ofta som ett komplement till deras digitala bilder. Trenden jag ser är att de som inte använde analoga kameror så mycket när de var deras storhetstid är mer intresserade av dem nu, jag tror att för dem känns det nytt och spännande. De missade mörkerrum och framkallningsvätskorna helt för de började arbeta som fotografer under senare år då allt redan var digitaliserat.

Fotograf bilder Profoto B2 blixtar och väska

Ljuset en fotografs super kraft!

Digitalisering i all ära men som fotograf behöver du fortfarande fotokunskaper om ljusets betydelse för dina bilder, du behöver behärska tekniken i dina fotoblixtar, tekniken i redigeringsprogrammet du använder dig utav, de blir smartare och smartare för varje uppgradering känns det som. Men än så länge så är de automatiserade bilderna och blixtarna inte jätte bra vid varje fototillfälle, de funkar säkert i vissa fall men långt ifrån vid alla mina olika fotouppdrag har jag upplevt så jag arbetar fortfarande rätt manuellt där jag talar om för kameran dess slutartid, bländaröppning och hur stark eller svag blixten skall vara. Dessa siffror ändrar sig beroende på vilket ljus jag har till förfogande runtomkring mig i övrig.

Foto som du kanske redan vet betyder ljus. Så det jag arbetar med som fotograf är att måla med ljus. Visst låter det lite vacker? Att måla med ljus!

 

Bild leverans

Som fotograf behöver du ha kunskap om hur du anpassar dina bilder för olika medier, om det inte är för tryckta medier så är det för sociala plattformar och webbsidor. Du behöver förstå hur du levererar bilderna på rätt sätt och för rätt ändamål. Beställaren behöver ofta hjälp med det, så levererar du som fotograf högupplösta digitala filer så kan det många gånger bli fel för kunden för de har själva inte kunskapen om hur de får den bildfilen att bli mindre och anpassad för deras hemsida eller deras Facebook sida. Du behöver dessutom hålla dig uppdaterad för de olika bildstorlekarna som de olika sociala plattformarna önskar ha på sina plattformar för att bilden skall visas ur sin bästa sida och inte bli förvrängd eller beskuren på fel plats som kan förstöra bilden helt. I värsta fall så kan en fel beskuren bild få en bra bild med känsla få konsekvensen att en potentiell kunden inte handlar för att hen inte ser bilden som den skall se ut och då missar bildens storhet och då scrollar vidare.

Jag levererar alltid mina kunders bilder smidigt via en online nedladdning som Dropbox.com eller wetransfer.com det beror lite på vad kunden kan ta emot, en del sitter bakom servrar och kommer inte åt den ena eller den andra. Sedan enligt överenskommelse så får mina kunder sina bilder högupplösta, hemside-storlek och ifall de önskar i rätt storlek för de olika sociala plattformarna de är aktiva på.

Fotograf bilder
Fotograf Shippey på en golfbana

Inriktningar som fotograf

Det finns en uppsjö av olika foto inriktningar / nicher som en fotograf kan ha. Du kan så klart vara en generalist där du fotograferar olika genrer från djur, och natur till företagsporträtt och mat. Men det är lite grand som att gå till den Italienska restaurangen som också serverar Thaimat och Sushi. Dina förväntningar är lite lägre du vet du kommer bli mätt men det kommer inte vara någon gastronomisk upplevelse, jämfört med om du hade gått till en restaurang som bara serverar Italiensk mat.

Så att nicha sig är bra även inom fotografering. Sedan är jag en förespråkare att det är bra att prova och ha kunskap och förståelse för alla olika fotogenrer. Då kan du hjälpa din beställare bättre i vad de egentligen har för behov av för sorts fotograf om det inte är du själv så känner du kanske en som passar som tillhör ditt närverk.

Som fotograf finns det alltså följande inriktningar:

 • Press
 • Reklam
 • Porträtt
 • Dokumentär
 • Filmfoto
 • Konstfoto
 • Bildbehandlare/retushör
 • Naturfotograf
 • Djurfotograf
 • Arkitekturfotograf
 • Matfotograf
 • Barnfotograf
 • Gravidfotograf
 • Bröllopsfotograf
 • Familjefotograf
 • Eventfotograf
 • Sportfotograf

Ja listan kan göras hur lång som helst egentligen och den kommer nog att bli längre allt eftersom tekniken utvecklas och nya arbeten skapas i och med den. Följ med mig på ett fotouppdrag.

Fotograf bilder
Fotograf två tjejer som fotograferar

Fotografutbildning

Finns det någon fotograf utbildning? Japp idag finns det massor av olika fotograf utbildningar från fysiska till distans till lär dig själv på youtube och privata fotokurser hos yrkesverksamma fotografer. Jag håller själv i mängder av olika fotokurser om du har intresse, du kan läsa mer om mina fotokurser.

En bra väg till att förstå sig på fotografyrket och lära sig det bättre är att praktisera hos en fotograf, det gjorde jag vid ung ålder (17år) jag praktiserade hos en porträttfotograf i Köping och fick lära mig hur hans porträttverksamhet fungerade.

Fotografer kan idag ta Gesällbrev och Mästarbrev inom fotografyrket. Så kolla gärna efter om din fotograf har det. Gesällbrev inom fotografyrket garanterar att du som fotograf har stora kunskaper inom olika fotogenrer det inger en trygghet hos din beställare att du kan arbetet som fotograf och har en viss arbetserfarenhet som fotograf. Anlitar du en fotograf som har Mästarbrev i fotografi så har du ytterligare en stämpel på att fotografen kan driva ett företag som fotograf. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).

Du behöver bl.a. ha varit verksam i minst 6 år samt driva fotografering på heltid för att få ett Mästarbrev. Mästarbrevet kan du bli av med om du inte följer hantverksrådets krav medan du kan aldrig bli av med ditt Gesällbrev, den talar om att du har din fotokunskap. Du kan läsa mer om vad som krävs för att få gesällbrev inom fotografi här. Jag har så klart både Gesällbrev och Mästarbrev inom fotografyrket och det säger jag med stolthet.

Fotograf bilder Fotograf Mastarbrev logga

En fotografs arbetstider

Som fotograf kommer du garanterat ha varierande arbetstider under dygnets alla timmar, och veckodagar. Allt beror lite på din foto genrer men framför allt beror det på din beställare. Är du tex. bröllopsfotograf så kommer de flesta av dina fotouppdrag vara en lördag och vara hela dagen och även kvällen. Så du behöver som fotograf vara beredd på att varje fotouppdrag kan variera i hur lång tid det tar samt vilken dag i veckan och tidpunkt du behöver göra det. Skall du tex. ta solnedgångsbilder ja då måste du ju vara på plats när solen går ned etc. Är du studio fotograf enbart då kan du kräva att kunden kommer till dig under vissa tider, men realistiskt så kommer du även där vara i beställarens knä lite grand kan de bara vissa tider så kommer du säkert att anpassa dig men det beror så klart på hur gärna du vill ha det specifika fotouppdraget.

 

Vilka förmågor bör en fotograf ha?

Det finns några förmågor som fotografer behöver ha eller åtminstone utveckla:

 • Kreativ/Konstnärlig förmåga: att vara kreativ och tänka i nya banor
 • Kommunikativ förmåga: att kunna kommunicera eller berätta genom bilder
 • Serviceinriktad: vara lyhörd för uppdragsgivares behov och förmåga att skapa goda relationer
 • Tidshantering: planera och använda sin egen tid
Fotograf bilder
Fotograf Helen Shippey i Västerås

Vilken fotoutrustning behöver du som fotograf?

 • B-körkort och tillgång till egen bil krävs ofta. (det finns en del Stockholms fotografer som kallar sig Cykelfotografer, så visst går det)
 • En del utrustning är tung och fotografen bör vara noga med att ha rätt väskor för att inte skada ryggen.
 • Frilansfotografen behöver ha en basutrustning, till exempel kamera, dator och en kalibrerad skärm som kan ställas in för olika ljusförhållanden. Jag använder mig utav en själv kalibrerad Eizo skärm som jag tycker är toppen!
Fotograf bilder
Industrifotografering Tjej med kamera väska går i en industri lokal

Vad jobbar fotografer egentligen med?

Fotografens arbete handlar i grunden om bildkommunikation – hur man kommunicerar via bilder och når ut med ett specifikt budskap. Det underlättar om du som fotograf är kreativ och initiativrik för att hitta på vad du skall och hur du skall berätta något med din bild. Som fotograf träffar du människor hela dagarna i olika sammanhang så god social kompetens underlättar ditt arbete och att kunden vill anlita dig fler gånger. Som fotograf av människor så behöver du lätt kunna fånga människors uppmärksamhet samt få dem att slappna av.

Saker jag som fotograf arbetar med dagligen:
● Bildkomposition
● Ljus
● Teknik (kameran och blixtarna)
● Bildbehandling

Bildkomposition handlar om att se hur olika delar i en bild samspelar med varandra. (hur de är komponerade tillsammans) Det kan innebära att skapa balans mellan olika punkter i bilden. Är du intresserad mer om vilka punkter i bildkomposition som finns så kan du läsa mer om  Fibonacci spiralen.

Kunskap och framförallt förståelse för hur ljus fungerar och hur det på olika sätt fångas upp och beter sig är fotografens viktigaste verktyg. Det handlar om att se hur ljus faller på föremålet/personen, vilken slags ljus det är och hur skuggorna ligger. Kunskap om vilken sorts blixt och ljusformare du behöver i olika foto situationer och hur de påverkar din bild.

Det är nödvändigt att du kan hantera din tekniska kamerautrustning på ett skickligt, snabbt och effektivt sätt. Det ger dig förutsättning att styra över ditt bildresultat.


Med hjälp av olika bildbehandlingsprogram redigerar du som fotograf dina bilder för olika ändamål, ibland i flera varianter, beroende på beställarens behov. Bilden måste ha särskilda inställningar och värden för olika typer av tryck och webbpublicering, vilket heter bildoptimering. En annan arbetsuppgift är att hantera ursprungsinformation och rättigheter i bildens datafil för att den ska kunna arkiveras och copyright-skyddas. Den så kallade EXIF- filen som alla bilder kommer med.

Fotograf bilder Fotograf Helen Shippey i Västerås

Fotografens olika inriktningar

En fotografs arbetsuppgifter varierar lite beroende på vilken inriktning du som fotograf har. Gemensamt är att de flesta fotografer är egenföretagare eller driver sitt företag själva. Arbetet handlar mycket om att knyta kontakter, skaffa uppdrag och sälja bilder. Fotografen behöver vara lyhörd och förstå hur beställaren av en bild tänker, vilka önskemål som finns – till exempel hur bild och text ska samspela. Som fotograf och egenföretagare är det också viktigt att ha kunskaper om fakturering, bokföring och marknadsföring.

Vissa delar kan du leja bort men bra att ha en förståelse. Jag personligen gör ingen bokföring själv men det är bra att ha förståelse och kunskap om hur du läser rapporter etc.

Pressfotografer förmedlar nyheter med hjälp av bilder. De jobbar oftast tillsammans med en skrivande reporter, men kan även fotografera och skriva på egen hand. De kan vara anställda på en tidning eller ta enskilda uppdrag som frilansfotograf.

Reklamfotografer fotograferar bilder till annonser, broschyrer, affischer, kataloger eller för webben.

Som reklamfotograf eller uppdragsfotograf kan man vara specialiserad på exempelvis mode eller mat. Arbetet sker antingen i en studio / ateljé, eller som är väldigt vanligt idag att allt fotograferas i miljö dvs en annan plats där jag som fotograf tar med mig mina fotoblixtar och annan fotoutrustning med mig till den utvalda platsen som kan vara utomhus eller i en helt annan lokal som passar just den fotograferingen. Jag fotograferar mycket reklambilder själv.

Skolfotografer jobbar på uppdrag åt företag med att fotografera barn på skolor och förskolor till klassfoton och porträtt. Ibland gör även porträttfotografer denna typ av uppdrag. Jag har provat på skolfotografering en termin men det var inget för mig det tog bort charmen med att ta porträtt som jag älskar. Det var för robot styrt och okreativt för mig personligen, men är säker trätt för andra.

Porträttfotografer arbetar ofta i ateljé. Vanliga motiv är barn, konfirmander och brudpar. Vanligt är också att porträttfotografen följer med ett brudpar under en hel dag eller helg.

Dokumentärfotografer arbetar med egna projekt, till exempel att fotografera vilda djur. De marknadsför och säljer själva sina bilder. Många producerar egna fotoböcker eller utställningar.

Bildbehandlare är specialiserade på optimering, kalibrering och tryckteknik. Bildbehandlare inriktar sig främst på efterbearbetning av digitala bilder, en mer teknisk inriktning av fotografyrket. Fotografer och reklambyråer är bildbehandlarens kunder.

Filmfotografer arbetar med rörliga bilder. På TV kan filmfotografer arbeta i studio eller göra reportage, själva eller med en reporter. Det finns även filmfotografer som jobbar åt produktionsbolag som gör reklamfilmer, TV-program, dokumentärer eller informationsfilmer. Ett fåtal filmfotografer jobbar med spelfilm. Under en filminspelning samarbetar filmfotografen med regissören. Mycket av tiden läggs på att planera olika tagningar.

Konstfotografer arbetar ofta med egen produktion som resulterar i böcker eller utställningar. Inkomsten kommer från egen försäljning och därför är det viktigt att aktivt söka stipendier, bidrag eller sponsring.

En del fotografer går vidare till andra arbetsuppgifter och blir till exempel bildchef eller redigerare på en tidning. Många stillbildsfotografer övergår allt mer till video i olika former. Det är också vanligt att kombinera arbetsuppgifter, till exempel arbeta med både stillbild och rörlig bild eller med att både skriva och fotografera.

 

Finns det jobb för fotografer?

Nu till det mest spännande, finns det ens jobb för fotografer idag? Hur ser prognosen ut? Ja enligt Arbetsförmedlingen är det en mycket dyster framtid för en fotograf. Men låt inte det bestörta dig utan var den som lyckas istället bevisa att de har fel! Det får bli din morot, bevisa för Arbetsförmedlingen att deras undersökning har fel och du är ett undantag! Läs deras prognos här Arbetsförmedlingens Yrkeskompass.

Fotograf yrkets prognos

 

Boka en fotograf

Kontakta mig gärna om du har frågor kring en fotografering eller fotokurs.

KONTAKTA Helen Shippey
:point_right::skin-tone-2:hey@shippey.se

Fotograf baserad i Västerås, Västmanland som reser över hela Sverige med sin husbil på olika fotouppdrag.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

LÄS ÄVEN

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.