Vad kostar det att anlita en professionell fotograf?

av Helen Shippey
3564 visningar

Hur prissätter en professionell fotograf och vad skiljer en professionell fotograf mot en amatörfotograf?

I grund och botten handlar det om fotografens erfarenhet, specialistområde, utrustning, kunskap, nätverk, kreativitet men också hur gärna fotografen vill ha själva uppdraget. 

Du kan betala fotografen per timme, per uppdrag, fast pris eller månadsvis — det finns ingen gemensam standard för hur fotografen ska ta betalt, det finns dock branschrekommendationer som många gånger inte är anpassade efter uppdragets natur.

Ponera att du har ont någonstans i kroppen och går till vårdcentralen. Väl där får du remiss till en expert eller specialist som har mer kunskap i det specifika ärendet. Specialisten ser till att åtgärda besvären så snabbt som möjligt och ger dig snabb och effektiv hjälp tillsammans med ett par tankar längs vägen. Kort sagt har du fått snabb service och slipper uppsöka vård igen för samma besvär. Fotografyrket fungerar lite likadant. Ju mer kunskap och erfarenhet fotografen har desto snabbare kommer du få önskat resultat, men riktigt så enkelt kanske det inte är. Låt mig förklara. 

Varje fotograf har sin niché, det innebär att de brinner för olika grejer. En del fotografer gillar naturfoto och en andra tycker om porträtt, andra fotograferar mat eller produkter. För att göra det lite klurigare så har också varje fotograf en unik stil. 

Så väljer du fotograf 

Börja med att kolla så känslan fotografen porträtterar genom sina bilder överensstämmer med vad du eftersöker. Därefter kan du efterfråga kunskapsnivå, antal projekt som genomförts och vad fotografen kan leverera baserat på vad du eftersöker för foton. Genom att beskriva vad du vill uppnå får fotografen möjlighet att dels bestämma om han eller hon är intresserad och eller om det passar deras stil och profil, det ger dig också möjligheten att se hur kreativ fotografen är. I det kreativa så får du också en ordentlig kvalitetsstämpel på hur fotografen tänker och vilken kunskap som finns. 

Skillnad mellan professionell fotograf och amatörfotograf

Helt ärligt talat så kan vem som helst kalla sig fotograf och många kan ta en helt okej bild. Det är också där jämförelserna slutar mellan amatör och professionell. En professionell fotograf kan läsa av en scen på några hundradelar och ställa in kameran så allt är optimalt i förhållande till omgivningarna. Ljussättning kan återskapas mellan tagningarna och fotografen kan placera objekten i bild så slutresultatet blir så bra som möjligt. En fantastiskt tagen bild ska inte tas på lotto utan kunna återskapas och levereras på kommando och det kan en professionell fotograf leverera. 

Hur prissätter en professionell fotograf uppdragen?

Det beror på. När fotografen räknar på ett uppdrag räknar denna in vilken utrustning som behövs, om resor måste göras, hur mycket tid som kommer gå åt för att planera uppdraget och hur mycket efterredigering som krävs. Men även hur projektet passar in i planeringen, det eftersom en fotograf måste arbeta parallellt med flera uppdrag samtidigt och det enbart finns en begränsad mängd tid per fotograf. Efterfrågan på fotografen påverkar också priset. Uppdragets natur vägs också in, det innebär att reklamuppdrag normalt kostar mer än en porträttserie på ett företags anställda eftersom det kräver en hel del planering, avstämningar, research och efterbehandling innan projektet kan levereras. Det säger sig självt kanske men många gånger tänker inte beställaren på hur mycket tid fotografen lägger ned för att leverera en fantastisk bild. För den professionella fotografen är det som att skapa ett avtryck, ett alster och ett konstverk som kunden sen ska förvalta.

Låt mig skapa och överraska er!

Vilka kostnader finns det? 

Alla fotografer prissätter själva efter bästa förmåga och det kan se mycket olika ut mellan olika fotografer. Det vanligaste är dock att beställaren betalar för fotografens tid i projektet. Den tid det tar att planera, sitta med under möten, ta sig till platsen, fotografera och editera bilderna. Därefter väljer beställaren ut vilka bilder de önskar få levererade och dessa bilder levereras tillsammans med ett styckepris. På så vis har beställaren två projektkostnader — tiden som går åt och kostnad per bild som ska användas. Andra kostnadsupplägg finns och det är en förhandling mellan beställaren och fotografen. Normalt brukar man säga att en fotograf agerar som en klassisk konsult, dvs att alla saker så som restid, boende med mera inte ingår i uppdragets initiala kostnad utan tillkommer uppdraget. 

Summering

En professionell fotograf kan kosta allt från några tusenlappar till flera hundra tusen beroende på hur erfaren och eftertraktad fotografen är. När du beställer uppdrag från en professionell fotograf så säkerställer du att resultatet blir det du önskar vilket kostar lite mer men som sparar pengar i längden eftersom du inte behöver göra om arbetet. Ju tydligare du är med vad du som beställare önskar dig desto mer frihet kan du ge fotografen att skapa det du eftersöker — ju mer frihet du ger åt skapandet desto bättre resultat kommer du få i slutleveransen. Om du istället begränsar fotografen och ger exakta kommandon kommer du få vad du önskar dig men du riskerar också att fotografen tackar nej eftersom den inte erbjuds en kreativ frihet.

Kontakta Shippey

Läs även

Lämna en kommentar

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.