två personer som pratar

Vad kostar det att anlita en professionell fotograf?

Hur prissätter en professionell fotograf och vad skiljer en professionell fotograf mot en amatörfotograf i kostnad?

I grund och botten handlar det om fotografens erfarenhet, specialistområde, utrustning, kunskap, nätverk, kreativitet men också hur gärna fotografen vill ha själva uppdraget. 

KVinnas händer full med småpengar

Vad kostar en fotograf egentligen?

Du kan betala fotografen per timme, per uppdrag, fast pris eller månadsvis — det finns ingen gemensam standard för hur fotografen ska ta betalt, det finns dock bransch rekommendationer som många gånger inte är anpassade efter uppdragets natur.

 

Ponera att du har ont någonstans i kroppen och går till vårdcentralen. Väl där får du remiss till en expert eller specialist som har mer kunskap i det specifika ärendet. Specialisten ser till att åtgärda besvären så snabbt som möjligt och ger dig snabb och effektiv hjälp tillsammans med ett par tankar längs vägen. Kort sagt har du fått snabb service och slipper uppsöka vård igen för samma besvär. Fotografyrket fungerar lite likadant. Ju mer kunskap och erfarenhet fotografen har desto snabbare kommer du få önskat resultat, men riktigt så enkelt kanske det inte är. Låt mig förklara. 

 

Varje fotograf har sin foto niché, det innebär att de brinner för att fotografera olika grejer. En del fotografer gillar naturfoto och en andra tycker om porträtt, andra fotograferar mat eller produkter. För att göra det lite klurigare så har också varje fotograf en unik stil. 

 

 

Så väljer du fotograf 

Börja med att kolla så känslan fotografen porträtterar genom sina bilder överensstämmer med vad du eftersöker. Därefter kan du efterfråga kunskapsnivå, antal projekt som genomförts och vad fotografen kan leverera baserat på vad du eftersöker för foton. Genom att beskriva vad du vill uppnå får fotografen möjlighet att dels bestämma om han eller hon är intresserad och eller om det passar deras stil och profil.  Det ger dig också möjligheten att se hur kreativ fotografen är. I det kreativa så får du också en ordentlig kvalitetsstämpel på hur fotografen tänker och vilken kunskap som finns. 

 

 

Skillnad mellan professionell fotograf och amatörfotograf

Helt ärligt talat så kan vem som helst kalla sig fotograf och många kan ta en helt okej bild. Det är också där jämförelserna slutar mellan amatör och professionell. En professionell fotograf kan läsa av en scen på några hundradelar och ställa in kameran så allt är optimalt i förhållande till omgivningarna. Ljussättning kan återskapas mellan tagningarna och fotografen kan placera objekten i bild så slutresultatet blir så bra som möjligt. En fantastiskt tagen bild ska inte tas av en slump utan kunna återskapas och levereras på kommando och det kan en professionell fotograf leverera. 

 

 

Hur prissätter en professionell fotograf uppdragen?

Det beror på. När fotografen räknar på ett uppdrag räknar denna in vilken utrustning som behövs, om resor måste göras, hur mycket tid som kommer gå åt för att planera uppdraget och hur mycket efter redigering som krävs. Men även hur projektet passar in i planeringen. En fotograf arbetar ofta parallellt med flera fotouppdrag samtidigt och det enbart finns en begränsad mängd tid per fotograf.

Efterfrågan på fotografen påverkar också priset. Uppdragets natur vägs också in, det innebär att reklamuppdrag normalt kostar mer än en porträttserie på ett företags anställda eftersom det kräver en hel del planering, avstämningar, research och efterbehandling innan projektet kan levereras.

Det säger sig självt kanske men många gånger tänker inte beställaren på hur mycket tid fotografen lägger ned för att leverera en fantastisk bild. För den professionella fotografen är det som att skapa ett avtryck, ett alster och ett konstverk som kunden sen ska förvalta.

 

mans händer med små mynt i
 
Vilka kostnader finns det? 

Alla fotografer prissätter själva efter bästa förmåga och det kan se mycket olika ut mellan olika fotografer. Det vanligaste är dock att beställaren betalar för fotografens tid i projektet. Den tid det tar att planera, sitta med under möten, ta sig till platsen, fotografera och editera bilderna. Därefter väljer beställaren ut vilka bilder de önskar få levererade och dessa bilder levereras tillsammans med ett styckepris. På så vis har beställaren två projektkostnader — tiden som går åt och kostnad per bild som ska användas. Andra kostnads upplägg finns och det är en förhandling mellan beställaren och fotografen. Normalt brukar man säga att en fotograf agerar som en klassisk konsult, dvs att alla saker så som restid, boende med mera inte ingår i uppdragets initiala kostnad utan tillkommer uppdraget. 

 

 

Så här prissätter jag mina fotouppdrag

Jag personligen tittar på hur Svensk Foto Förbund har för prisguide för fotografer. Det är den bransch organisation jag som fotograf är med i. Men sedan går jag inte slaviskt efter deras rekommendationer när det gäller prissättning av ett fotouppdrag men det ger mig en indikation och något att falla tillbaka på i en prisdiskussion med kunden.

 

Jag jobbar oftast efter ett timpris och sedan ett pris per bild som du som beställare köper. Så du kan ofta enkelt räkna ut hur mycket ett fotouppdrag kommer att kosta eller hur många bilder du är villig att investera i just då som ligger i din budget.

 

 

Summering

En professionell fotograf kan kosta allt från några tusenlappar till flera hundra tusen beroende på hur erfaren och eftertraktad fotografen är. När du beställer uppdrag från en professionell fotograf så säkerställer du att resultatet blir det du önskar vilket kostar lite mer men som sparar pengar i längden eftersom du inte behöver göra om arbetet. Ju tydligare du är med vad du som beställare önskar dig desto mer frihet kan du ge fotografen att skapa det du eftersöker — ju mer frihet du ger åt skapandet desto bättre resultat kommer du få i slutleveransen. Om du istället begränsar fotografen och ger exakta kommandon kommer du få vad du önskar dig men du riskerar också att fotografen tackar nej eftersom den inte erbjuds en kreativ frihet.

 

Är du intresserad av att läsa vad en fotograf gör på jobbet så läs vidare här.

 

Här har jag skrivit lite mer om varför du skall anlita en professionell fotograf.

 

Kontakta Helen Shippey

Helen Shippey har sin bas i Västerås, Västmanland men reser ofta i sin Dethleff husbil på olika fotoprojekt runt om i Sverige och övriga norden.

Helen Shippey

Helen Shippey

Helen Shippey har i 15 år arbetat heltid som fotograf både i Sverige & utomlands. Hon har den högsta utbildningen en fotograf kan ha. Både Gesällbrev och Mästarbrev i Fotografyrket. Hon har fotograferat presidenten Donald Trump, H.M. Drottning Silvia, Tiger Woods mfl. för att bara nämna några kända namn som har stått framför hennes kamera.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna En Kommentar

Lämna en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

LÄS ÄVEN

Följ Shippey för att få kontakt med våra uppdateringar

Oavsett om du är privatperson eller företagskund så är du välkommen att kontakta Shippey.

Prenumerera på Shippeys nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med spännande artiklar och nyheter.