Varför skall man anlita en professionell fotograf?
I dagens inlägg skall jag beskriva lite om anledningarna till och fördelarna med att anlita en professionell fotograf. Begreppet professionell och professionalism beskrivs bra av Wikipedia: “Termen Professionalism särskiljer dem som utövar något yrkesmässigt från dem som utövar samma sak som hobby, vilka benämns lekmän eller amatörer. Ordet härstammar från latinets professio, som betyder uppgift, yrke.”

Vad är det att vara professionell?
Professionell för mig är inte bara att man lever på fotograferingen utan exempelvis också sättet man utför uppdrag på. Jag både lever på fotograferingen men strävar alltid efter att agera professionellt i allt jag gör, oavsett storlek på kunden eller uppdraget. Jag har levt på fotograferingen i 13 år och fullständigt älskar det. För mig är det en ynnest att få vakna varje morgon och veta att jag kan leva på det jag älskar att göra. Jag älskar mitt jobb helt enkelt.
Vad skiljer då en professionell fotograf från en icke professionell fotograf? Kvalitetsmässigt behöver det inte skilja något alls. Inte heller i bemötandet mot kunderna och uppdragsgivarna. Prisnivån är ofta en stor skillnad och det märker jag ofta när jag är med i upphandlingar och liknande, just att jag som måste leva på fotograferingen ofta har ett högre pris än hobbyfotograferna som också är med i upphandlingen.

Erfarenhet & mångsidighet!
Jag tror den största skillnaden är erfarenheten och mångsidigheten som vi som lever på fotograferingen ofta har. Under mina 13 år som fotograf har jag ofta stött på nya utmaningar, förutsättningarna för uppdraget har ändrats markant och jag tvingas ibland jobba med kniven mot strupen. Det är då erfarenheten och den breda kunskapen kommer in i bilden. I dessa situationer har jag alltid lyckats lösa det så att kunden blivit nöjd och många gånger överträffat dennes förväntningar. Just sådana tillfällen känns det extra bra med tanke på förutsättningarna. Då är jag glad över att vara en professionell fotograf.
Några förutsättningar som ofta ändras är allt från schema ändringar om modellen eller personen som skall fotas exempelvis går och blir sjuk, att något går sönder, att ljuset inte är på det sättet jag trodde det skulle vara, till att något vi inte kan påverka blir försenat som exempelvis en leverans.
Om vi pratar vidare om just erfarenheten så är den så himla viktig för att kunna göra ett jobb. Skickliga fotografer kan många gånger få en exempelbild av en kund och sedan kunna återskapa den så likt som möjligt. Det skulle jag vilja säga är 100% skicklighet och 0% tur. I skickligheten ligger också erfarenheten – man vet helt enkelt hur man ska göra för att få en viss känsla i bilderna, hur blixtarna ska stå, hur modellen ska titta in i kameran (eller inte) osv.
Ett verkligt exempel på där professionalismen och erfarenheten spelar stor roll berättar jag om här
Tänk dig att du arbetar som marknadsansvarig för ett stort företag med över 100 anställda. Du har nu bokat in porträttfotografering där alla utom fem personer kan vara med. Fotograferingen går bra och du får bilderna. Dagen efter ska resterande personer fotograferas och du förväntar dig att bilderna från båda dagarna ska se likadana ut i färgerna, vitbalansen och storleksmässigt för att det ska bli enhetligt. Så kan det bli, men det kan också bli raka motsatsen, tro mig.
Utifrån min roll tänker jag redan innan första fotograferingen på hur ljuset är i miljön där vi ska fotografera. Är det lysrör som kan påverka? Hur står solen, vart sker ljusinsläppet i lokalen? Är det något annat som kan påverka bilderna? Detta är jätteviktiga frågor att ta hänsyn till då det dag 1 är soligt och fint och bilderna kanske får en liten touch av solljuset medan det är mulet och grått dag 2. Jag kanske har samma setup dag 2 som dag 1 men bilderna kan komma att se helt annorlunda ut och då har jag inte levererat på ett sätt som kunden önskar.
Hur gör jag då? Eftersom jag varit med om detta så många gånger tidigare så säkerställer jag vid första fotograferingen att jag kan återskapa bilderna om en dag, ett år eller om 10 år. Jag säkerställer att det är jag som fotograf som kontrollerar ljuset, att det är jag som fotograf som tar kommandot och helt enkelt bestämmer hur det ska vara – för att kunna återskapa bilderna.



Överlämning
Erfarenhet av att ha jobbat med många olika uppdragsgivare runt om i världen underlättar också så klart. Genom att jag har jobbat med över 800 uppdragsgivare i över 6 länder så har jag stött på alla möjliga önskemål, både gällande bilderna i uppdraget samt hur överlämningen av dessa sker.
Vissa vill ha bilder skickade till sig via e-post, andra via egna FTP-servrar och att bilderna skall vara taggade och döpta på ett visst sätt. Oavsett hur man vill ha det så löser jag det. Jag vet vad jag ska tänka på när det kommer till filstorlekar, pixeltäthet och mycket annat som gemene man och i vissa fall kunderna inte tänker att man vill ha men som man blir överraskad och glad över att få.
Jag vill med denna artikeln inte trampa på eller klanka ner på andra fotografer utan snarare få kunderna och uppdragsgivarna att få upp ögonen för skillnaden mellan att anlita en amatör och anlita en professionell fotograf.
Anlita en professionell fotograf och få jobbet rätt utfört!
KONTAKTA HELEN SHIPPEYhey@shippey.se
Fotograf baserad i Västerås som ofta reser över hela Sverige och övriga världen på olika fotouppdrag i sin Dethleff husbil.
