Nu har jag gesällbrev i fotografyrket?
Jag vill ta Gesällbrev samt Mästarbrev i fotografyrket för att kunna visa för mina kunder att jag har rätt kompetens för att hjälpa dem på allra bästa sätt med att ta fram rätt bild till rätt person och företag.
Det var så häftigt att få gå nerför trappan i blå hallen i Stockholms statshus som jag tidigare bra har sett servitörer göra under Nobel middagen på TV för att få ta emot mitt Gesällbrev i Fotografyrket.

Får vem som helst söka Gesällbrev i fotografyrket?
Det simpla svaret är Nej!
För att kunna ansöka om gesällbrev i fotografyrket måste du vara verksam som fotograf när du ansöker samt ha relevanta kunskaper och erfarenheter från fotografyrket, med minst 3 verksamma år. Du som fotograf får bara avlägga Gesällprov efter att du har minst 4,500 timmars dokumenterad utbildning/erfarenhet i yrket. Av det totala antalet timmar måste minst 1,769 timmar vara som yrkesverksam som fotograf.
Fotografernas Yrkesnämnd
Gesällbrevs bedömningen sker en gång per år av Fotografernas Yrkesnämnd (FYN). Prövningen består av; inskickade arbetsprover, en skriftlig presentation av bildmaterialet och ett skriftligt teknik teoriprov.

Därför har jag Gesällbrev i Fotografi
Jag valde att avlägga Gesällbrevs prov i fotografyrket för jag vill att mina kunder skall känna sig super trygga med sitt val av fotograf. Gesällbrev i fotografyrket ger mig en kvalitetsstämpel som många andra fotografer inte har i Sverige idag. Ett sätt för mig att kunna bevisa att jag kan fotografera och då i väldigt många olika genrer och ljussättnings situationer. Jag vill ge mina kunder sinnesro när de anlitar mig som fotograf.
För att erhålla godkänt gesällbrev i fotografyrekt behöver du besitta kunskap om nästan alla fotogenrer, dvs du behöver vara en all around fotograf kunna hantera varierade fotosituationer. Jag har radat upp allt nedan för den som är intresserad av att veta vilka krav som ställs för att du skall kunna få gesällbrev i fotografyrket.
Mitt nästa steg är att ta Mästarbrev i fotografyrket, det provet blev tyvärr inställt tillsvidare just nu pga. Corona viruset. Så det kommer att ske jag vet bara inte när just nu.

Det Svenska Gesällprovet i Fotografi
Är ett samarbete mellan Svenska Fotografers Förbund (SFF) Svenska Porträttfotografförbundet (SVPF) och Sveriges Hantverksföreningar.
‘Syftet med Gesällprovet är att validera att yrkesverksam fotograf innehar och behärskar de kunskaper som är relevanta för att kunna utöva sitt yrke på ett professionellt sätt. Ett godkänt Gesällprov visar att man har relevanta kunskaper och att man är del av ett mångårigt yrkesnätverk av Gesäller och Mästare inom vitt skilda yrkesgrupper.
Genom Gesällprovet och Mästarbrevet för yrkesverksamma fotografer markerar branschen en kvalitetsstandard gentemot marknaden. Uppdragsgivare får därmed en tydlig referens och signal om yrkeskunskap och kvalitét. Gesällbrevet är ett personligt intyg och kan ej återkallas.’

För att bli godkänd för gesällbrev i fotografyrket så behöver du skicka in följande arbetsprover se nedan kriterier:
Arbetsprover och bedömning
Syftet med arbetsproverna är att se hur du som fotograf hanterar olika tekniker och fotografiska situationer för att kunna utöva fotografyrket på ett professionellt sätt. Avsikten är att visa att man innehar yrkeskunskap och kvalitét för att utföra beställningsuppdrag eller vara anställningsbar.
Bedömning av inskickat material
Vid bedömning av inskickade arbetsprover läggs stor vikt på den sökandes egna reflektioner över sitt arbetssätt, motivval, teknik, stil, och förmåga att kommunicera detta i bild.
Bedömningen består av en helhetsbedömning av inlämnade arbetsprover med vikt på de inskickade bildernas bredd, kommunikativa förmåga, stilsäkerhet, teknik, motivval, kunskaper i digital bildleverans och personliga reflektioner.
Arbetsprover från fyra olika kategorier skall redovisas.
1) Arkitektur
2) Ljussättning av produkter i studio
3) Porträttbilder
4) Reportage/Dokumentärt
Beskriv utförandet av uppgiften i varje kategori med stöd av nedanstående punkter Minst två bilder i varje kategori skall redovisas utförligt i presentationen.
A. Kort presentation av uppdraget/bilduppgiften
B. Mål och utförande av varje deluppgift
C. Visuella idéer
D. Tekniskt utförande
E. Ljus, komposition och formspråk
F. Efterbehandling
G. Personliga reflektioner
H. Tankar kring stereotyper
Arkitektur
Kategoribeskrivning
Arkitekturbilder baserade på exteriöra eller interiöra motiv.
Antal bilder 5 st
Formspråk
Objektivt registrerande och/eller idealiserande bilduttryck.
Mål för uppgiften
Fotografen skall med fem bilder visa professionell bredd och skall kunna redogöra för varje enskild bilds användning samt att bilderna överensstämmer med målet för bilduppgiften.
Bilderna ska visa fotografens förmåga att behärska:
Val av perspektiv som på ett relevant sätt t ex visar arkitekturens formspråk, material och situation genom god komposition, restitution, ljus, beskärning, skärpa och förmåga att återge gråtoner/färgtoner.
Exempel på motiv
- Byggnadskomplex, byggnader och byggnadsdelar.
- Interiör av kontor, industri eller bostad.
- Fabriksanläggning
Produktbilder/Ljussättning i studio
Kategoribeskrivning
Bilder och uppställningar av produkter till reklamproduktion, kataloger.
Antal bilder 5 stycken
Formspråk
Objektivt registrerande och/eller idealiserande uttryck.
Mål för uppgiften
Fotografen skall med fem bilder visa professionell bredd och skall kunna redogöra för varje enskild bilds användning samt att bilderna överensstämmer med målet för bilduppgiften. Fotografen ska behärska: ljussättning för olika produkter och material och visa på ett gott hantverk med studioljus. Bilderna ska visa variation i val av produkternas material och textur.
Bilderna ska visa att fotografen behärskar följande:
- val av belysning och perspektiv
- produktkunskap
- komposition och beskärning/utsnitt
- skärpa och gråskala/färgskala
Exempel på motiv
- Mat
- Produkt i metall
- Produkt i glas
- Produkt i textil
- Produkt i plast
- Produkt i trä
Porträttbilder
Kategoribeskrivning
Porträttfoto. Även Mode och produktbilder med modell. Kategorin kräver generellt att minst en person är med i bilden.
Antal bilder 6 stycken. Tre bilder ska vara ljussätta och tre tagna i naturligt ljus.
Formspråk
Objektivt registrerande och/eller idealiserande uttryck.
Mål för uppgiften
Att visa på goda färdigheter och ett gott hantverk vid fotografering av människor. Fotografen skall med fem bilder visa professionell bredd och ska kunna redogöra för varje enskild bilds användning samt att bilderna överensstämmer med målet för bilduppgiften.
Bilderna ska visa fotografens förmåga att behärska:
- Ljussättning och ljus
- Personinstruktion och regi
- Val av bakgrundsmiljö
- Komposition och beskärning/utsnitt/perspektiv
- Skärpa och gråskala/färgskala
Exempel på motiv
- Ateljéporträtt
- Porträtt i miljö
- Mode
- Barn
- Brudpar
- Redaktionellt porträtt
Reportage/Dokumentärt
Kategoribeskrivning
Ej arrangerade bilder som skildrar en händelse t.ex. nyhetsbilder, reportage, sport, event mm.
Antal bilder 5-8 stycken bilder i ett sammanhängande projekt
Formspråk: Objektivt registrerande.
Mål för uppgiften
Att fotografen visar på ett gott hantverk genom att förmedla en händelse eller situation. Ett sanningsenligt bildberättande med fokus på trovärdighet. Bilderna ska beskriva en händelse plats eller känsla genom val genom val av motiv, perspektiv, komposition, beskärning m.m.
Motivexempel
- Nyheter
- Arbetsplatsreportage
- Resor
- Sport
- Rock/musik
Bedömning av provet för Gesällbrev i fotografi
En grupp från FYN bedömer inlämnade arbetsprover teoriprov och bildpresentationerna.
Har du några frågor gällande Gesällbrev inom fotografi så är det bara du frågar. Jag kanske dock inte har alla svaren 🙂
Jag är i alla fall mycket stolt över att kunna säga att jag har både Gesällbrev och Mästarbrev i fotografyrket.
KONTAKTA Helen Shippeyhey@shippey.se
Fotograf Helen Shippey är baserad i Västerås, Västmanland men reser frekvent på fotouppdrag runt om i hela Sverige med sin Dethleff husbil.