Viktiga begrepp och termer inom fotografering

Viktiga begrepp och termer inom fotografering

Ibland kan det kännas som att vi som arbetar med fotografering talar vårt eget språk när vi kommunicerar med varandra. Det finns en hel del tekniska termer som man ska försöka hålla reda på, vilket kan leda till att det blir svårt och hänga med i snacket bland fotografer. Just därför har vi satt ihop en lång lista där vi förklarar en del klassiska termer och begrepp inom fotografering som vi hoppas kan hjälpa er att hänga med i snacket.

Gyllenesnittet på dansande tjej i gul jacka

Gyllenesnittet - innebär att man har det man fotograferar på en tredjedel av bilden för att bilden ska bli snyggare. Vilken tredjedel man väljer beror på vad det är man fotograferar och vad som är mest intressant i bilden. Fotograferar man till exempelvis en solnedgång kan man använda den övre eller den undre genomskärningen. Dvs är det förgrunden som är mest intressant eller är det en spektakulär färggrann himmel som är viktig?

 

ISO - Internationella Standardiserings Organisationen / International Organization for Standardization

Vi höjer och sänker ISO på vår kamera beroende på hur mycket ljusinsläpp vi har tillgång till där vi fotograferar. Ibland kan man även höja ISO för att blixten man använder inte skall ta slut på batteri lika fort.

Högt ISO gör att bilderna kan bli lite grynigare, lite som på film tiden. Men det beror helt på hur högt man går, idag klarar våra kameror av väldigt högt ISO utan att ge super gryniga (pixliga) bilder.

 

Bländaröppning - vilken bländaröppning vi använder när vi fotograferar beror på hur mycket vi vill ha med utav bakgrunden. Liten siffra, dvs stor bländare ger en suddig bakgrund till det vi fotograferar.

Du använder bländartal beroende på vad som är viktigt med bilden. Är du ute efter en bild där allt är tydligt och skarpt ska du använda en hög siffra (litet bländartal) när du fotograferar.

 

Slutartid - avgör om du fryser ett speciellt ögonblick eller inte, eller ger det rörelseoskärpa.

 

Exponering - när man trycker ner avtryckaren, utsätts filmen eller bildsensorn på kameran för ljus, och just det kallas för exponering.

 

RAW-format - ett digitalt bildformat, precis som till exempel jpg och png.

När du sparar bilden i RAW är det en sparad rådata. Det betyder att bilden, till skillnad från jpg, inte blir färdig i det ögonblick den tas utan kräver en del efterbehandling. Man kan till exempel behöva ställa in vitbalans, temperatur och kontrast i efterhand, vilket betyder att man kan koncentrera sig på bildkomposition och skärpa när man fotograferar. Vi fotograferar uteslutet i RAW format för att kunna redigera bilderna bra efteråt.

Vid sportfotografering så kan det finnas fördel med att fotografera i jpg för att det går fortare för kameran att buffra jpg-filer än vad det gör med stora RAW-filer. 

 

Vidvinkelobjektiv - ett sorts objektiv som ofta används till fotografering vid reportage, arkitektur eller när man fotograferar landskapsbilder. Vidvinklarna har korta brännvidder vilket betyder en stor bildvinkel.

 

Teleobjektiv - fungerar ungefär likadant som en kikare. De har en stor brännvidd och är bra på att förstora avlägsna motiv. Korta teleobjektiv används oftast vid porträttfotograferingar och sport- och naturfotografer använder ofta längre teleobjektiv.

 

Vinjettering - innebär att hörnorna i bilden blir mörka. Ibland vill man som fotograf få effekten som vinjettering gör och gör bilden mer spännande och/eller dramatisk.

 

Makro - förkortat ord för makrofoto. En allmän beteckning för närbildsfoto, där motivet avbildas i nära naturlig storlek och som sedan kraftig förstoring när motivet kommer ut som färdig papperskopia. 

 

Kontrast - skillnaden i ljushet mellan de mörka och ljusa områdena i bilden. Om man höjer kontrasten i bilden man har tagit leder det ofta till att färgerna upplevs som starkare och att det vita i bilden blir vitare och det svarta blir mer svart.

 

EXIF-information - Exchangeable Image File. Ett format där man lagrar information om vilka inställningar du hade på din kamera när du tog bilden. Nästintill alla kameror lagrar alla inställningar och denna information kan du se i olika bildbehandlingsprogram.

 

AF - förkortning av Automatisk Fokusering och innebär att skärpan ställs in automatiskt. 

Vi använder nästan alltid AF när vi fotograferar. Vid filmning använder vi väldigt sällan AF utan fokuserar själva. Det beror på vilken effekt man är ute efter på filmen.

 

Befintligt ljus - det naturliga ljuset som finns utan att man tillför något ljus från blixtar eller lampor.

 

Beskärning - ett utsnitt av motiven i och bilden. Man skär bort överflödiga delar av bilden för att man vill anpassa den till ett särskilt mått eller ofta för att man vill framhäva det viktiga i bilden. 

 

Bildförhållande - (aspect ratio) beskriver bildens proportioner = bredd x höjd.

 

Blandljus - precis som det låter att olika typer av ljus används samtidigt när man fotograferar. Exempelvis att man fotograferar med blixt + lampa i taket. 

 

Blixtföljdtid - tiden det tar för ett blixtaggregat att ladda upp sig igen efter att man skjutit av det. Är det för långsamt för vissa sorters fotograferingar missar du din bild. 

Man kan köpa nya, särskilda blixtar som är snabbare. Exempelvis Profoto A1 blixtar.

 

Blixtsko - fästet på kameran där man fäster blixten eller andra kameratillbehör.

 

Bulb mode - ett slutartidsalternativ som kan väljas i manuellt läge på din kamera. Din slutartid är den längden du väljer. Vid fotografering av vattenfall vill jag gärna styra slutartiden själv och då använder jag bulb mode.

 

Filter - något man monterar på linsen för att blocker särskilda färger, signaler, reflexer eller liknande.

 

Fish-eye - ett typ av objektiv med extremt kort brännvidd. Objektivet ger runda bilder och upp till 220 graders bildvinklar.

 

Färgstick - när bildens färg inte är i balans och det finns för stor del av en viss typ av färg. Om bilden exempelvis är för röd säger man att den har ett rödstick.

 

Färgtemperatur - måttet på ljusets färgsammansättning och mäts i grader Kelvin. Rött ljus har en låg färgtemperatur och blått ljus har hög.

 

Underexponerad - när bilden är för mörk. Det har släppts in för lite ljus i kameran och det kan bero på att antingen slutartiden är för kort eller att bländaren är för liten.

 

Panorera - man vrider med kameran efter ett föremål som rör sig och kameran flyttas i samma riktning och hastighet som föremålet. Om man följer ett rörligt motiv medan man exponerar bilden blir motivet skarpt och bakgrunden blir oskarp, beroende på hur lång slutartid man har. Detta används ofta vid rallyfotograferingar.

 

Motljus - en eller flera ljuskällor som lyser direkt mot objektivet, exempelvis solen. Föremål som då är framför ljuskällan framträder i regel endast som en silhuett.

Motljusskydd – fäster man längst fram på objektivet och skärmar av ljus som kommer snett in mot objektivet. Vi har motljusskydd på nästan alla våra objektiv.

Har du några andra foto begrepp du inte vet vad det betyder som du vill jag skall förtydliga så hör gärna av dig.

/Helen Shippey

Fotograf i Västerås!

Canon kamerahus och objektiv

Vill du bidra till ämnet?

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Företagsfotograf Helen Shippey håller i Canon kamera och ler

Om mig

Hej!
Jag heter Helen älskar att skapa och gärna då dela med mig utav det jag skapar både med mina kameror och drönare.

Häng med mig på mina fotouppdrag. 

Du kan kalla mig Shippey, de gör mina vänner!

Annonslänkar

Innehar; Gesällbrev i Fotografyrket

Medlem